Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Smalec vege z fasoli

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli
  • 150 g jabłka (1 szt. nieduże)
  • 80 g cebuli (1 mała)
  • ok. 30 g (2 łyżki) oleju do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 szt. goździków
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do smalcu można dodać posiekane śliwki kandyzowane lub ugotowane i posiekane grzyby suszone.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: fasolę z puszki osączyć z zalewy. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko umyć i obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć trzpień i tarczę stroną do ścierania. Zamknąć pokrywę tarczy. Zetrzeć jabłko – czas 10 sekund, prędkość 6.  Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Jabłko przełożyć do innego naczynia, dzbanek umyć i osuszyć.  

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Do naczynia włożyć cebulę. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 5.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę na dno naczynia. Wlać olej, dodać liście laurowe, 1 łyżeczkę majeranku, ziele angielskie i goździki. Zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą  zaślepką, podsmażyć cebulę – temperatura 115˚C, czas 4 minuty, prędkość 1 obroty wsteczne.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łyżki lub widelca wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i goździki.

Krok 6 – Do cebuli dodać starte jabłko, zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką, poddusić – temperatura 110˚C, czas 2 minuty, prędkość 1 obroty wsteczne.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać fasolkę, pozostały majeranek, sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka,  zmiksować – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, spróbować, ewentualnie doprawić. Wyłożyć smalec do salaterki lub słoika. Podawać schłodzony z pieczywem i np. ogórkiem  kiszonym.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką