Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Smalec vege z fasoli

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli
  • 150 g jabłka (1 szt. nieduże)
  • 80 g cebuli (1 mała)
  • ok. 30 g (2 łyżki) oleju do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 szt. goździków
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do smalcu można dodać posiekane śliwki kandyzowane lub ugotowane i posiekane grzyby suszone.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: fasolę z puszki osączyć z zalewy. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko umyć i obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć trzpień i tarczę stroną do ścierania. Zamknąć pokrywę tarczy. Zetrzeć jabłko – czas 10 sekund, prędkość 6.  Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Jabłko przełożyć do innego naczynia, dzbanek umyć i osuszyć.  

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Do naczynia włożyć cebulę. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 5.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę na dno naczynia. Wlać olej, dodać liście laurowe, 1 łyżeczkę majeranku, ziele angielskie i goździki. Zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą  zaślepką, podsmażyć cebulę – temperatura 115˚C, czas 4 minuty, prędkość 1 obroty wsteczne.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łyżki lub widelca wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i goździki.

Krok 6 – Do cebuli dodać starte jabłko, zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką, poddusić – temperatura 110˚C, czas 2 minuty, prędkość 1 obroty wsteczne.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać fasolkę, pozostały majeranek, sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka,  zmiksować – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, spróbować, ewentualnie doprawić. Wyłożyć smalec do salaterki lub słoika. Podawać schłodzony z pieczywem i np. ogórkiem  kiszonym.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek