Krok 1 – Przygotować produkty: kaszę bulgur wsypać do koszyczka, przepłukać ją zimną wodą. Szczypiorek i cebulką pokroić, wyjąć pestki granatu. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, drugą obrać i pokroić w nieduże kawałki.
Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać wodę, zamknąć pokrywę dzbanka, zagotować – funkcja gotowanie.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do wody dodać 1 łyżkę soli, wstawić koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować kaszę – temperatura 100˚C, czas 15 min, prędkość 1.
Krok 4 – Kaszę wyjąć z urządzenia, przesypać do innego naczynia, ostudzić.
Krok 5 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek, wlać sok z 1 pomarańczy, sok i skórkę z cytryny, dodać ocet, miód, oliwę, ok 0,5 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać sos – czas 15 sekund, prędkość 4.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, dodać sos do ostudzonej kaszy.
Krok 7 – Do kaszy dodać pokrojoną pomarańczę, pestki granatu, pokrojoną cebulkę i szczypior, starannie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną, ułożoną na liściach roszponki i posypaną kozim serem.