Krok 1 – Przygotować warzywa: rzodkiewki umyć, oczyścić z liści i odciąć korzonki. Cebulę obrać, pokroić na 4 kawałki. Selera naciowego oczyścić z długich włókien. Pomidorki, natkę pietruszki i miętę opłukać i osuszyć. Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Ze szparagów obłamać lub odkroić twarde końcówki z grubszej części. Brokuły i szparagi ułożyć w pojemniku do gotowania na parze.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić mieszadło, wlać 320ml wody, wsypać 1 łyżeczkę soli. Ustawić pojemnik do gotowania na parze z brokułami i szparagami. Zagotować wodę – temperatura 105˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.
Krok 3 – Zdjąć pojemnik, do gorącej wody wsypać kaszę bulgur, ponownie ustawić pojemnik z warzywami. Gotować – temperatura 105˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 4 – Zdjąć pojemnik do gotowania na parze, brokuły i szparagi ostudzić. Za pomocą łopatki wyłożyć kaszę do miski, ostudzić. Naczynie umyć i osuszyć.
Krok 5 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić rzodkiewkę i seler w plastry popychając je popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki wyjąć warzywa, dodać do kaszy bulgur.
Krok 7 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć natkę, miętę i cebulę. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 6.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć składniki, dodać do kaszy bulgur i warzyw.
Krok 9 – Do kaszy dodać ostudzone brokuły i szparagi, pokrojone na pół oliwki, dodać oliwę, sok z cytryny, posolić, dodać pieprz i starannie wymieszać.