Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka śledziowa z pęczakiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200 g filetów śledziowych solonych
  • 200 g pęczaku
  • 100 g cebuli
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 80 g pieczarek w occie
  • 100 g jabłka ( 1szt nieduże)
  • 20 g ( 1 czubata łyżka) musztardy francuskiej
  • 20 g (1czubata łyżka)gęstej śmietany 18%
  • 30 g (1czubata łyżka) miodu
  • 30 g prażonych pestek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sałatkę najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Po schłodzeniu spróbować – ewentualnie doprawić.

Przygotowanie:
  1. Przygotować  składniki: 200g filetów śledziowych odlać z słonej zalewy, zalać 1 litrem zimnej wody. Po 30 minutach wymienić wodę na świeżą. Osączyć. Śledzie pokroić w kostkę ok 1cmx1cm. 200g pęczaku ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. 100g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 100g ogórków marynowanych i 80g pieczarek marynowanych osączyć z zalewy. 100g jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne, podzielić na mniejsze kawałki.
  2. W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć cebulę, ogórki konserwowe, pieczarki i jabłko. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.
  3. Otworzyć pokrywę, wyjąc nóż, włożyć mieszadło. Do posiekanej cebuli, jabłka, pieczarek i ogórków włożyć pokrojone śledzie, 20g (1czubata łyżka) musztardy francuskiej, 20g (1czubata łyżka) gęstej śmietany 18%, 30g (1czubata łyżka) miodu, wsypać 2 łyżki posiekanego koperku oraz 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać sałatkę – czas 20 sekund, prędkość 3.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć sałatkę do innego naczynia, schłodzić.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie