Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka śledziowa z pęczakiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 200 g filetów śledziowych solonych
  • 200 g pęczaku
  • 100 g cebuli
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 80 g pieczarek w occie
  • 100 g jabłka ( 1szt nieduże)
  • 20 g ( 1 czubata łyżka) musztardy francuskiej
  • 20 g (1czubata łyżka)gęstej śmietany 18%
  • 30 g (1czubata łyżka) miodu
  • 30 g prażonych pestek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sałatkę najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Po schłodzeniu spróbować – ewentualnie doprawić.

Przygotowanie:
  1. Przygotować  składniki: 200 g filetów śledziowych odlać z słonej zalewy, zalać 1 litrem zimnej wody. Po 30 minutach wymienić wodę na świeżą. Osączyć. Śledzie pokroić w kostkę ok 1cmx1cm. 200 g pęczaku ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. 100 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 100 g ogórków marynowanych i 80 g pieczarek marynowanych osączyć z zalewy. 100 g jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne, podzielić na mniejsze kawałki.
  2. W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć cebulę, ogórki konserwowe, pieczarki i jabłko. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.
  3. Otworzyć pokrywę, wyjąc nóż, włożyć mieszadło. Do posiekanej cebuli, jabłka, pieczarek i ogórków włożyć pokrojone śledzie, 20 g (1czubata łyżka) musztardy francuskiej, 20g (1czubata łyżka) gęstej śmietany 18%, 30g (1czubata łyżka) miodu, wsypać 2 łyżki posiekanego koperku oraz 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać sałatkę – czas 20 sekund, prędkość 3.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć sałatkę do innego naczynia, schłodzić.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy