Sałatkę najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Po schłodzeniu spróbować – ewentualnie doprawić.
Przygotowanie:
Przygotować składniki: 200 g filetów śledziowych odlać z słonej zalewy, zalać 1 litrem zimnej wody. Po 30 minutach wymienić wodę na świeżą. Osączyć. Śledzie pokroić w kostkę ok 1cmx1cm. 200 g pęczaku ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. 100 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 100 g ogórków marynowanych i 80 g pieczarek marynowanych osączyć z zalewy. 100 g jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne, podzielić na mniejsze kawałki.
W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć cebulę, ogórki konserwowe, pieczarki i jabłko. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.
Otworzyć pokrywę, wyjąc nóż, włożyć mieszadło. Do posiekanej cebuli, jabłka, pieczarek i ogórków włożyć pokrojone śledzie, 20 g (1czubata łyżka) musztardy francuskiej, 20g (1czubata łyżka) gęstej śmietany 18%, 30g (1czubata łyżka) miodu, wsypać 2 łyżki posiekanego koperku oraz 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać sałatkę – czas 20 sekund, prędkość 3.
Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć sałatkę do innego naczynia, schłodzić.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.