Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • koszyczek
Składniki:
  • 100 g ryżu (waga przed gotowaniem)
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym (waga po odsączeniu z zalewy)
  • 250 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy)
  • 4 jajka
  • 50 g majonezu
  • 5 g soli
  • 2300 g wody
  • do smaku sól i pieprz czarny mielony
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sałatkę przechowywać w lodówce.

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować koszyczek. Wsypać do niego 100 g ryżu i 5 g soli. Wlać 1000 g wody. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Ugotować ryż. Program na parze, czas 15 minut.
  2. Zdjąć pokrywę. Przy pomocy miarki wyjąć koszyczek z ryżem z naczynia. Ryż przesypać do miski, przestudzić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, a do niego 4 jajka. Wlać 1300 g wody. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować jajka na twardo. Opcja na parze, czas 10 minut.
  4. Zdjąć pokrywę, przy pomocy miarki wyjąć koszyk, jajka ostudzić, obrać ze skorupki. Pokroić je w małą kostkę. Przełożyć do miski z ryżem.
  5. Do miski dodać także 250 g odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej i 150 g odsączonego z zalewy tuńczyka.
  6. Do miski odważyć 50 g majonezu i do smaku wsypać odrobinę soli i czarnego mielonego pieprzu. Wszystko razem wymieszać.
  7. Sałatkę wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy