Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • koszyczek
Składniki:
  • 100 g ryżu (waga przed gotowaniem)
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym (waga po odsączeniu z zalewy)
  • 250 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy)
  • 4 jajka
  • 50 g majonezu
  • 5 g soli
  • 2300 g wody
  • do smaku sól i pieprz czarny mielony
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sałatkę przechowywać w lodówce.

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować koszyczek. Wsypać do niego 100 g ryżu i 5 g soli. Wlać 1000 g wody. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Ugotować ryż. Program na parze, czas 15 minut.
  2. Zdjąć pokrywę. Przy pomocy miarki wyjąć koszyczek z ryżem z naczynia. Ryż przesypać do miski, przestudzić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, a do niego 4 jajka. Wlać 1300 g wody. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować jajka na twardo. Opcja na parze, czas 10 minut.
  4. Zdjąć pokrywę, przy pomocy miarki wyjąć koszyk, jajka ostudzić, obrać ze skorupki. Pokroić je w małą kostkę. Przełożyć do miski z ryżem.
  5. Do miski dodać także 250 g odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej i 150 g odsączonego z zalewy tuńczyka.
  6. Do miski odważyć 50 g majonezu i do smaku wsypać odrobinę soli i czarnego mielonego pieprzu. Wszystko razem wymieszać.
  7. Sałatkę wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką