Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ryż curry z dynią i żurawiną

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 400 g dyni (bez nasion)
  • 200 g ryżu białego
  • 80 g cebuli
  • 60 g żurawiny kandyzowanej
  • 50 g orzechów włoskich łuskanych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • świeży imbir (kawałek ok 1,5 cm)
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 3-4 g świeżej papryczki chilli
  • 500 ml bulionu drobiowego (ewentualnie wody)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry mielonej
  • 1 płaska łyżka pasty curry łagodnej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować  produkty: Dynię obrać, pokroić w kostkę ok 1,5cm. Połowę dyni umieścić w pojemniku do gotowania na parze. Cebulę, imbir  i czosnek obrać, cebulę przekroić na 4 mniejsze części, chilli oczyścić z nasion, pokroić w paski. Orzechy posiekać.  Ryż wsypać do koszyczka.

Krok 2 – Do naczynia miksującego włożyć pozostałą dynię, cebulę, czosnek, imbir i chilli. Dodać curry, sól, pieprz i kardamon, wlać bulion. Włożyć koszyczek z ryżem, zamknąć naczynie pojemnikiem do gotowania na parze z dynią, założyć pokrywę. Gotować – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Zdjąć pojemnik z dynią, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem, odstawić. Do naczynia z powstałym sosem włożyć nóż, dodać 25g orzechów włoskich (połowę ze składników). Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować sos – czas 10 sekund, prędkość 6 .

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do sosu dodać miód, cytrynę i żurawinę. Zamknąć pokrywę, wymieszać sos – czas 15 sekund, prędkość 2, obroty wsteczne.

Krok 5 – Wyporcjować ryż na talerze. Na ryżu ułożyć kawałki dyni, polać sosem i posypać pozostałymi orzechami.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek