Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ryż curry z dynią i żurawiną

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 400 g dyni (bez nasion)
  • 200 g ryżu białego
  • 80 g cebuli
  • 60 g żurawiny kandyzowanej
  • 50 g orzechów włoskich łuskanych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • świeży imbir (kawałek ok 1,5 cm)
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 3-4 g świeżej papryczki chilli
  • 500 ml bulionu drobiowego (ewentualnie wody)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry mielonej
  • 1 płaska łyżka pasty curry łagodnej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować  produkty: Dynię obrać, pokroić w kostkę ok 1,5cm. Połowę dyni umieścić w pojemniku do gotowania na parze. Cebulę, imbir  i czosnek obrać, cebulę przekroić na 4 mniejsze części, chilli oczyścić z nasion, pokroić w paski. Orzechy posiekać.  Ryż wsypać do koszyczka.

Krok 2 – Do naczynia miksującego włożyć pozostałą dynię, cebulę, czosnek, imbir i chilli. Dodać curry, sól, pieprz i kardamon, wlać bulion. Włożyć koszyczek z ryżem, zamknąć naczynie pojemnikiem do gotowania na parze z dynią, założyć pokrywę. Gotować – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Zdjąć pojemnik z dynią, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem, odstawić. Do naczynia z powstałym sosem włożyć nóż, dodać 25g orzechów włoskich (połowę ze składników). Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować sos – czas 10 sekund, prędkość 6 .

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do sosu dodać miód, cytrynę i żurawinę. Zamknąć pokrywę, wymieszać sos – czas 15 sekund, prędkość 2, obroty wsteczne.

Krok 5 – Wyporcjować ryż na talerze. Na ryżu ułożyć kawałki dyni, polać sosem i posypać pozostałymi orzechami.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką