Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Roladki z kurczaka z serem i boczkiem

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

Roladki

  • 500 g filetów (piersi) z kurczaka
  • 150 g serka czosnkowego lub ziołowego do smarowania
  • 8 plastrów boczku wędzonego surowego cienko krojonego
  • 1  łyżeczka soli drobnej
  • 0,5  łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku

Pesto z cukinii

  • 200 g młodej cukinii (ze skórą, bez gniazd nasiennych)
  • 60 g sera parmezan w kawałku
  • 50 g obranych (blanszowanych)migdałów
  • 20 g liści bazylii (ok. 0,5 doniczki)
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki na pesto: 60 g sera parmezan pokroić na kawałki ok. 1-2 cm, 200 g cukinii pokroić na kawałki ok. 2-3cm.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 60 g sera parmezan pokrojonego na kawałki ok. 2-3 cm, 50 g blanszowanych migdałów, 20 g świeżych liści bazylii. Wlać 100 g oliwy z oliwek, dodać 0,5 łyżeczki soli (można nieco więcej). Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować pesto – czas 1 minuta, prędkość 12.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pesto do innego naczynia, dzbanek umyć.

Krok 4 – 500 g filetów z kurczaka umyć, osuszyć, ułożyć na desce do krojenia. Za pomocą ostrego noża pokroić w plastry grubości ok. 1,5-2cm. (ok. 8 szt.). Każdy plaster mięsa rozbić dość cienko młotkiem do mięsa na cienkie płaty. Każdy kawałek posolić i posypać solą i pieprzem. Płaty mięsa posmarować serkiem ziołowym lub czosnkowym do smarowania pieczywa, posypać majerankiem suszonym. Zawinąć mięso z serkiem formując roladki. Każdą roladkę owinąć plastrem boczku i ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze. Roladki posypać pieprzem mielonym.

Krok 5 – Do naczynia miksującego wlać 600 ml wody, naczynie z roladkami ustawić na dzbanku, przykryć. Gotować roladki na parze – program gotowanie na parze – czas 25 minut.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy