Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Roladka z polędwiczki wieprzowej ze śliwkami

Stopień trudności:
trudny
Czas przygotowania:
20 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 400 g polędwiczki wieprzowej (1szt)
  • 150 g mięsa wieprzowego z łopatki lub z udźca z indyka (bez skóry i kości)
  • 100 g śliwek kalifornijskich
  • 1  łyżeczka soli drobnej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich suszonych
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Zamiast mięsa w kawałku do farszu można wykorzystać gotowe mięso mielone wieprzowe lub z indyka.
  • Ostudzoną, pokrojoną cienko roladkę można wykorzystać jako wykwintny dodatek do półmiska mięs lub jako dodatek do pieczywa.
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć pokrojone w mniejsze kawałki 150g mięso wieprzowego lub z indyka, dodać szczyptę soli i pieprzu, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 7.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyłożyć masę do innego naczynia, ewentualnie doprawić.

Krok 3 – Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć, ułożyć na desce do krojenia. Za pomocą ostrego noża odkroić błony. Naciąć wzdłuż dłuższego boku (grubość ok 1 cm) prawie do końca, rozłożyć i nacinać dalej aż powstanie płat mięsa mniej więcej jednakowej grubości. Mięso posypać solą i pieprzem, rozbić tłuczkiem do mięsa. Wzdłuż długiego brzegu płatu mięsa, na całej długości wyłożyć przygotowany farsz, wzdłuż na środku masy ułożyć, jedna koło drugiej, śliwki kandyzowane. Ścisło zawinąć roladkę, obtoczyć ją w majeranku, ziołach i granulowanym czosnku.

Krok 4 – Na blacie kuchennym lub desce rozłożyć folię spożywczą i dokładnie zawinąć roladkę ściskając mięso. Końcówki folii podwinąć pod spód i zawinąć w folię jeszcze raz (druga warstwa folii).  Roladkę ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. Złączenie roladki powinno znaleźć się na spodzie.  Pojemnik przykryć pokrywą.

Krok 5 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, założyć pojemnik do gotowania na parze. Gotować roladę na parze – temperatura 105˚C, czas 40 min.

Krok 6 – Po ugotowaniu zdjąć pojemnik, wyjąć roladę, przestudzić ją i zdjąć folię spożywczą. Pokroić na grubsze plastry, podawać jako danie obiadowe np. z ugotowaną kaszą i sosem grzybowym.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy