Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pulpeciki drobiowe w sosie warzywnym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

500 g piersi z kurczaka ,

60 g tartej bułki

50 g jogurtu naturalnego

6 gałązek świeżej pietruszki

1 ząbek czosnku

1 jajko

2 łyżeczki soli

1 szczypta mielonego czarnego pieprzu

150 g marchwi

80 g selera pokrojonego na kawałki (2-3 cm)

80 g korzenia pietruszki

60 g cebuli

30 g oleju do smażenia

20 g masła

800 g wody

Sól, pieprz do smaku

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 500 g piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok 3 cm. 1 ząbek czosnku obrać. 150 g marchwi, 80 g selera, 80 g korzenia pietruszki, 60 g cebuli Obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W pojemniku do gotowania na parze położyć paski papieru do pieczenia tak, aby para mogła swobodnie krążyć w pojemniku (nie szczelnie). Mięso ułożyć na papierze do pieczenia, pojemnik zamknąć pokrywą.

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 1 obrany ząbek czosnku, 5-6 gałązek natki pietruszki porwanych na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka. Zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, bułki z pietruszką włożyć 500 g pokrojonej na kawałki piersi kurczaka, 1 jako, 50 g jogurtu naturalnego, 1 płaskie łyżeczki drobnej soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, przy pomocy łopatki wyjąć masę mięsną do miski ( dzbanka nie myć). Z masy uformować okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, grubości ok 1,5cm, ułożyć je na paskach papieru w pojemniku do gotowania na parze.

Krok 6 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć 150 g marchwi, 80 g selera, 80 g korzenia pietruszki, 60 g cebuli pokrojone na mniejsze kawałki. Wlać 30 g oleju do smażenia, zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką, poddusić – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do warzyw wlać 800 g wody, dodać 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Na dzbanku ustawić pojemnik do gotowania na parze z pulpetami. Gotować na parze – program para , czas 20 minut.

Krok 8 – Zdjąć pojemnik z pulpetami, za pomocą łopatki zebrać sos ze ścianek naczynia, dodać 20 g masła. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować sos – czas 15 sekund, prędkość 8.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, sos spróbować, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Krok 10 – Pulpety wyjąć z pojemnika, podawać jako danie obiadowe z dodatkiem sosu warzywnego np. z ugotowanym, makaronem, kaszami.

Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Danie bardzo smaczne. Jednak przepis zarówno ten tutaj jak i w termorobocie jest nieprzemyślany. Należy go poprawić.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz 🙂 Prosimy o doprecyzowanie: co wg Pani należałoby poprawić w przepisie?

Ala

W kroku nr 2, na paskach papieru ułożyć mięso. W kroku 4 to mięso trzeba mielić więc nie ma potrzeby kłaść wcześniej w naczyniu do parowania. W kroku 4, początek zdania bez ładu i składu, i gramatyki. Proszę przeczytać. W kroku 4 mięso mielimy z prędkością 3. To zdecydowanie za słaba moc aby w tym czasie je zmielić.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za podpowiedź korekty przepisu. Przetestujemy jeszcze raz i wkrótce przepis będzie poprawiony 🙂

Sunny03

Widzę, że minął rok i przepis dalej nie jest poprawiony

Zobacz również
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek