Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pulpeciki drobiowe w sosie warzywnym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

500 g piersi z kurczaka ,

60 g tartej bułki

50 g jogurtu naturalnego

6 gałązek świeżej pietruszki

1 ząbek czosnku

1 jajko

2 łyżeczki soli

1 szczypta mielonego czarnego pieprzu

150 g marchwi

80 g selera pokrojonego na kawałki (2-3 cm)

80 g korzenia pietruszki

60 g cebuli

30 g oleju do smażenia

20 g masła

800 g wody

Sól, pieprz do smaku

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 500 g piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok 3 cm. 1 ząbek czosnku obrać. 150 g marchwi, 80 g selera, 80 g korzenia pietruszki, 60 g cebuli Obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W pojemniku do gotowania na parze położyć paski papieru do pieczenia tak, aby para mogła swobodnie krążyć w pojemniku (nie szczelnie). Mięso ułożyć na papierze do pieczenia, pojemnik zamknąć pokrywą.

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 1 obrany ząbek czosnku, 5-6 gałązek natki pietruszki porwanych na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka. Zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, bułki z pietruszką włożyć 500 g pokrojonej na kawałki piersi kurczaka, 1 jako, 50 g jogurtu naturalnego, 1 płaskie łyżeczki drobnej soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, przy pomocy łopatki wyjąć masę mięsną do miski ( dzbanka nie myć). Z masy uformować okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, grubości ok 1,5cm, ułożyć je na paskach papieru w pojemniku do gotowania na parze.

Krok 6 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć 150 g marchwi, 80 g selera, 80 g korzenia pietruszki, 60 g cebuli pokrojone na mniejsze kawałki. Wlać 30 g oleju do smażenia, zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką, poddusić – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do warzyw wlać 800 g wody, dodać 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Na dzbanku ustawić pojemnik do gotowania na parze z pulpetami. Gotować na parze – program para , czas 20 minut.

Krok 8 – Zdjąć pojemnik z pulpetami, za pomocą łopatki zebrać sos ze ścianek naczynia, dodać 20 g masła. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować sos – czas 15 sekund, prędkość 8.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, sos spróbować, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Krok 10 – Pulpety wyjąć z pojemnika, podawać jako danie obiadowe z dodatkiem sosu warzywnego np. z ugotowanym, makaronem , kaszami.

Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Danie bardzo smaczne. Jednak przepis zarówno ten tutaj jak i w termorobocie jest nieprzemyślany. Należy go poprawić.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz 🙂 Prosimy o doprecyzowanie: co wg Pani należałoby poprawić w przepisie?

Ala

W kroku nr 2, na paskach papieru ułożyć mięso. W kroku 4 to mięso trzeba mielić więc nie ma potrzeby kłaść wcześniej w naczyniu do parowania. W kroku 4, początek zdania bez ładu i składu, i gramatyki. Proszę przeczytać. W kroku 4 mięso mielimy z prędkością 3. To zdecydowanie za słaba moc aby w tym czasie je zmielić.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za podpowiedź korekty przepisu. Przetestujemy jeszcze raz i wkrótce przepis będzie poprawiony 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy