Krok 1 – Przygotować produkty: 500 g piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok 3 cm. 1 ząbek czosnku obrać. 150 g marchwi, 80 g selera, 80 g korzenia pietruszki, 60 g cebuli Obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 – W pojemniku do gotowania na parze położyć paski papieru do pieczenia tak, aby para mogła swobodnie krążyć w pojemniku (nie szczelnie). Mięso ułożyć na papierze do pieczenia, pojemnik zamknąć pokrywą.
Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 1 obrany ząbek czosnku, 5-6 gałązek natki pietruszki porwanych na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka. Zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 10.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, bułki z pietruszką włożyć 500 g pokrojonej na kawałki piersi kurczaka, 1 jako, 50 g jogurtu naturalnego, 1 płaskie łyżeczki drobnej soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 3.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, przy pomocy łopatki wyjąć masę mięsną do miski ( dzbanka nie myć). Z masy uformować okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, grubości ok 1,5cm, ułożyć je na paskach papieru w pojemniku do gotowania na parze.
Krok 6 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć 150 g marchwi, 80 g selera, 80 g korzenia pietruszki, 60 g cebuli pokrojone na mniejsze kawałki. Wlać 30 g oleju do smażenia, zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką, poddusić – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do warzyw wlać 800 g wody, dodać 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Na dzbanku ustawić pojemnik do gotowania na parze z pulpetami. Gotować na parze – program para , czas 20 minut.
Krok 8 – Zdjąć pojemnik z pulpetami, za pomocą łopatki zebrać sos ze ścianek naczynia, dodać 20 g masła. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować sos – czas 15 sekund, prędkość 8.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, sos spróbować, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Krok 10 – Pulpety wyjąć z pojemnika, podawać jako danie obiadowe z dodatkiem sosu warzywnego np. z ugotowanym, makaronem, kaszami.
Danie bardzo smaczne. Jednak przepis zarówno ten tutaj jak i w termorobocie jest nieprzemyślany. Należy go poprawić.
Dziękujemy za komentarz 🙂 Prosimy o doprecyzowanie: co wg Pani należałoby poprawić w przepisie?
W kroku nr 2, na paskach papieru ułożyć mięso. W kroku 4 to mięso trzeba mielić więc nie ma potrzeby kłaść wcześniej w naczyniu do parowania. W kroku 4, początek zdania bez ładu i składu, i gramatyki. Proszę przeczytać. W kroku 4 mięso mielimy z prędkością 3. To zdecydowanie za słaba moc aby w tym czasie je zmielić.
Dziękujemy za podpowiedź korekty przepisu. Przetestujemy jeszcze raz i wkrótce przepis będzie poprawiony 🙂
Widzę, że minął rok i przepis dalej nie jest poprawiony