Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Potrawka z kurczaka z ryżem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
3-4
Czas gotowania:
81 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 150 g marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 150 g mrożonego groszku
  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 1200 g wody
  • 200 g ryżu
  • 50 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 400 g bulionu z gotowania mięsa
  • 5 g soli
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
Przygotowanie:
  1. 200 g ryżu ugotować w garnku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić go na sitku.
  2. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek. Odważyć 600 g piersi z kurczaka, 150 g marchewki przekrojonej na mniejsze kawałki, wlać 1200 g wody, wsypać pół łyżeczki soli, 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować bulion. Temperatura 100°C, czas 70 minut, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć koszyczek, mięso pokroić w kostkę, marchewki w plasterki, bulion przelać do innego garnka.
  4. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło, dodać 50 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, masło rozpuścić. Temperatura 70°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, wsypać 30 g mąki pszennej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, przygotować zasmażkę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 2.
  6. Zdjąć pokrywę, wlać 400 g bulionu z gotowania mięsa, 100 g śmietany kremówki 30%, wsypać pół łyżeczki soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  7. Zdjąć pokrywę. Do sosu wsypać pokrojone w kostkę mięso, pokrojoną w plasterki marchewkę i 150 g mrożonego groszku.
  8. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, jeszcze chwilę gotować wszystko razem. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  9. Zdjąć pokrywę. Na talerz kłaść ryż, całość polać powstałym sosem.
Udostępnij:
4.8 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kapitan Bomba

Witam. Mogę pochwalić się tym, że robiłem to już parę razy i zawsze wychodzi smaczna😁. Pozdrawiam. Paweł

joanna.szustakiewicz

Bardzo się cieszymy i życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek