1. Przez noc rozmrozić na sitku o drobnych oczkach szpinak (520g). Odcedzić z wody. Do naczynia miksującego zainstalować mieszadło. Przenieść szpinak do naczynia miksującego za pomocą łopatki.
Wbić 3 jajka (150 g). Wsypać 30 g mielonego siemienia lnianego oraz po ½ łyżeczki ziół (3 g): bazylia suszona, oregano suszone, papryka ostra, sól. Zamknąć pokrywę. Siekanie – czas 30 sekund, prędkość 3.
2. Nastawić piekarnik na 210 stopni. Otworzyć pokrywę. Wyjąć mieszadło. Za pomocą łopatki, przełożyć masę do miski. Odczekać 5 minut, aż spęcznieje.
3. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz mieszadło. Umieścić w podstawie. Do naczynia miksującego zainstalować nóż. Dodać 120 g pomidorów z puszki, 60 g koncentratu pomidorowego, 1 zmiażdżony ząbek czosnku (3 g), 5 g ziół prowansalskich, po 3 g soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę. Siekanie – czas 30 sekund, prędkość 3.
4. Otworzyć pokrywę. Wyjąć nóż. Przy użyciu łopatki, przełożyć sos do miseczki. Na blaszce do pieczenia (półka z piekarnika) rozłożyć papier do pieczenia. Na papierze do pieczenia, przy użyciu łopatki, rozsmarować spód do pizzy, nadając mu kształt prostokąta. Blaszkę ze spodem umieścić w rozgrzanym piekarniku na 15 minut (210 stopni).
5. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz nóż. Umieścić w podstawie. Do naczynia miksującego zainstalować trzpień i tarczę do szatkowania. Zamknąć pokrywę do szatkowania. 140 g cukinii przekroić podłużnie. 105 g papryki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Poszatkować cukinię i paprykę. Program siekanie – czas 20 sekund, prędkość 6.
6. Otworzyć pokrywę. Pokrojone plasterki warzyw przełożyć do mniejszego naczynia, używając umytej łopatki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz pozostałe elementy.
7. Spód do pizzy wyjąć z piekarnika. Na wierzchu rozprowadzić sos. Posypać 100 g tartego sera. Ułożyć poszatkowane warzywa. Wstawić do piekarnika na 20 minut (210 stopni).
8. Upieczoną pizzę pokroić na 6 kawałków. Każdy polać 1 łyżeczką sosu balsamicznego (po 8g).