Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pizza szpinakowa z papryką i cukinią

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
40 minut
Liczba porcji:
6
Czas pieczenia:
20 minut
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:

Spód od pizzy:

  • Szpinak mrożony 520 g; po rozmrożeniu 315 g
  • 3 jajka M 150 g;
  • Siemię lniane mielone 30 g;
  • Po ½ łyżeczki (3 g): bazylia suszona, oregano suszone, papryka ostra, sól.

Sos do pizzy:

  • Koncentrat pomidorowy 60 g
  • Pomidory z puszki krojone 120 g
  • Ostra papryka 5 g
  • 1 ząbek czosnku 3 g
  • Zioła prowansalskie 5 g
  • Po ½ łyżeczki soli, pieprzu (po 3 g)

Dodatki

  • Ser tarty twardy 100 g
  • Cukinia 140 g
  • Papryka czerwona lub żółta, pół sztuki, 105 g
  • Sos balsamiczny 48 g
Dodatkowe:
  • deska do krojenia
  • nóż
  • 3 miseczki różnej wielkości
  • łopatka
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Wege

Vegan

Bez glutenu

Bez laktozy

Low carb

<IG

<ŁG

Keto

Wysoko tłuszczowe

>T

FODMAP

Wysoko białkowe

>B

Wysoko błonnikowe

>BŁ

X

X

X

X

X

X

Przygotowanie:

1. Przez noc rozmrozić na sitku o drobnych oczkach szpinak (520g). Odcedzić z wody. Do naczynia miksującego zainstalować mieszadło. Przenieść szpinak do naczynia miksującego za pomocą łopatki.

Wbić 3 jajka (150 g). Wsypać 30 g mielonego siemienia lnianego oraz po ½ łyżeczki ziół (3 g): bazylia suszona, oregano suszone, papryka ostra, sól. Zamknąć pokrywę. Siekanie – czas 30 sekund, prędkość 3.

2. Nastawić piekarnik na 210 stopni. Otworzyć pokrywę. Wyjąć mieszadło. Za pomocą łopatki, przełożyć masę do miski. Odczekać 5 minut, aż spęcznieje.

3. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz mieszadło. Umieścić w podstawie. Do naczynia miksującego zainstalować nóż. Dodać 120 g pomidorów z puszki, 60 g koncentratu pomidorowego, 1 zmiażdżony ząbek czosnku (3 g), 5 g ziół prowansalskich, po 3 g soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę. Siekanie – czas 30 sekund, prędkość 3.

4. Otworzyć pokrywę. Wyjąć nóż. Przy użyciu łopatki, przełożyć sos do miseczki. Na blaszce do pieczenia (półka z piekarnika) rozłożyć papier do pieczenia. Na papierze do pieczenia, przy użyciu łopatki, rozsmarować spód do pizzy, nadając mu kształt prostokąta. Blaszkę ze spodem umieścić w rozgrzanym piekarniku na 15 minut (210 stopni).

5. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz nóż. Umieścić w podstawie. Do naczynia miksującego zainstalować trzpień i tarczę do szatkowania. Zamknąć pokrywę do szatkowania. 140 g cukinii przekroić podłużnie. 105 g papryki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Poszatkować cukinię i paprykę. Program siekanie – czas 20 sekund, prędkość 6.

6. Otworzyć pokrywę. Pokrojone plasterki warzyw przełożyć do mniejszego naczynia, używając umytej łopatki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz pozostałe elementy.

7. Spód do pizzy wyjąć z piekarnika. Na wierzchu rozprowadzić sos. Posypać 100 g tartego sera. Ułożyć poszatkowane warzywa. Wstawić do piekarnika na 20 minut (210 stopni).

8. Upieczoną pizzę pokroić na 6 kawałków. Każdy polać 1 łyżeczką sosu balsamicznego (po 8g).

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek