Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pizza szpinakowa z papryką i cukinią

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
40 minut
Liczba porcji:
6
Czas pieczenia:
20 minut
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Spód od pizzy:

  • Szpinak mrożony 520 g; po rozmrożeniu 315 g
  • 3 jajka M 150 g;
  • Siemię lniane mielone 30 g;
  • Po ½ łyżeczki (3 g): bazylia suszona, oregano suszone, papryka ostra, sól.

Sos do pizzy:

  • Koncentrat pomidorowy 60 g
  • Pomidory z puszki krojone 120 g
  • Ostra papryka 5 g
  • 1 ząbek czosnku 3 g
  • Zioła prowansalskie 5 g
  • Po ½ łyżeczki soli, pieprzu (po 3 g)

Dodatki

  • Ser tarty twardy 100 g
  • Cukinia 140 g
  • Papryka czerwona lub żółta, pół sztuki, 105 g
  • Sos balsamiczny 48 g
Dodatkowe:
  • deska do krojenia
  • nóż
  • 3 miseczki różnej wielkości
  • łopatka
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Wege

Vegan

Bez glutenu

Bez laktozy

Low carb

<IG

<ŁG

Keto

Wysoko tłuszczowe

>T

FODMAP

Wysoko białkowe

>B

Wysoko błonnikowe

>BŁ

X

X

X

X

X

X

Przygotowanie:

1. Przez noc rozmrozić na sitku o drobnych oczkach szpinak (520g). Odcedzić z wody. Do naczynia miksującego zainstalować mieszadło. Przenieść szpinak do naczynia miksującego za pomocą łopatki.

Wbić 3 jajka (150 g). Wsypać 30 g mielonego siemienia lnianego oraz po ½ łyżeczki ziół (3 g): bazylia suszona, oregano suszone, papryka ostra, sól. Zamknąć pokrywę. Siekanie – czas 30 sekund, prędkość 3.

2. Nastawić piekarnik na 210 stopni. Otworzyć pokrywę. Wyjąć mieszadło. Za pomocą łopatki, przełożyć masę do miski. Odczekać 5 minut, aż spęcznieje.

3. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz mieszadło. Umieścić w podstawie. Do naczynia miksującego zainstalować nóż. Dodać 120 g pomidorów z puszki, 60 g koncentratu pomidorowego, 1 zmiażdżony ząbek czosnku (3 g), 5 g ziół prowansalskich, po 3 g soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę. Siekanie – czas 30 sekund, prędkość 3.

4. Otworzyć pokrywę. Wyjąć nóż. Przy użyciu łopatki, przełożyć sos do miseczki. Na blaszce do pieczenia (półka z piekarnika) rozłożyć papier do pieczenia. Na papierze do pieczenia, przy użyciu łopatki, rozsmarować spód do pizzy, nadając mu kształt prostokąta. Blaszkę ze spodem umieścić w rozgrzanym piekarniku na 15 minut (210 stopni).

5. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz nóż. Umieścić w podstawie. Do naczynia miksującego zainstalować trzpień i tarczę do szatkowania. Zamknąć pokrywę do szatkowania. 140 g cukinii przekroić podłużnie. 105 g papryki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Poszatkować cukinię i paprykę. Program siekanie – czas 20 sekund, prędkość 6.

6. Otworzyć pokrywę. Pokrojone plasterki warzyw przełożyć do mniejszego naczynia, używając umytej łopatki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz pozostałe elementy.

7. Spód do pizzy wyjąć z piekarnika. Na wierzchu rozprowadzić sos. Posypać 100 g tartego sera. Ułożyć poszatkowane warzywa. Wstawić do piekarnika na 20 minut (210 stopni).

8. Upieczoną pizzę pokroić na 6 kawałków. Każdy polać 1 łyżeczką sosu balsamicznego (po 8g).

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy