Taki schab smakuje idealnie podany na ciepło do obiadu, ale też można go pokroić w cienkie plasterki podany na zimno jako wędlina na kanapki.
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać 80 g jogurtu naturalnego, 5 g słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki ostrej mielonej papryki, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki majeranku i pół łyżeczki soli.
Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać marynatę. Czas 30 sekund, prędkość 3.
Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż.
1 kg schabu bez kości oczyścić z błonek następnie dokładnie natrzeć go przygotowaną marynatą jogurtową.
Mięso włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie schab razem z całą marynatą (nie ściągać jej z mięsa) przełożyć do rękawa do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170°C, piec mięso około 50 minut. Następnie rękaw rozciąć i piec mięso przez kolejne 15 minut.
Schab wyjąć z piekarnika, przed krojeniem chwilę schłodzić.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.