Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pieczone falafele z sosem tahini

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas pieczenia:
20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 700 g wody
  • 150 g cebuli
  • 2 łyżki posiekanych listków kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki kminu
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 20 g oleju
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka tahini
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Przygotowanie: 200 g suchej ciecierzycy wsypać do miski, zalać wodą, pozostawić na noc do napęcznienia.

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem przy pomocy pędzelka.
  2. W naczyniu umieścić nóż. Ciecierzycę odcedzić, opłukać, wsypać do naczynia. Rozdrobnić – czas 30 s, prędkość 10.
  3. Ciecierzycę zgarnąć na dno naczynia. Włożyć 150 g cebuli przekrojonej na pół, 2 ząbki czosnku, rozdrobnić – czas 30 s, prędkość 8.
    Masę ponownie zgarnąć na dno naczynia, dodać 2 łyżki posiekanych listków kolendry,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/3 łyżeczki kminu, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Wymieszać – prędkość 4, czas 20 s.
  4. Z masy formować małe, lekko spłaszczone krążki. Układać na posmarowanym olejem papierze do pieczenia. Wierzch gotowych krążków po smarować olejem. Piec 10 min, przewrócić falafele na drugą stronę i piec jeszcze 10 min.
  5. W miseczce wymieszać składniki sosu: 50 g jogurtu naturalnego, łyżeczkę tahini oraz szczyptę soli. Falafele podawać z warzywami i sosem.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska