Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pesto z brokułów

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
8 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 400 g różyczek brokułów
  • 100 g płatków migdałowych uprażonych na patelni
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 20 g płatków drożdżowych (3 pełne łyżki)
  • szczypta chili
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Różyczki brokułu włożyć do koszyczka.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,5 l wody, dodać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Zagotować – temperatura 100oC, czas 10 minut.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę naczynia miksującego, włożyć koszyczek z brokułem. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas 8 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę naczynia, wyjąć koszyczek za pomocą miarki, odcedzić i szybko przelać zimną wodą, dzięki temu brokuł zachowa piękny kolor.

Krok 5 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, wsypać 100 g uprażonych płatków migdałowych, dodać ostudzone 400 g  różyczek brokułów, 1 ząbek czosnku, 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki, 20 g płatków drożdżowych. Dodać 0,5 łyżeczki soli, szczyptę chili, skórkę otartą z 1 cytryny, 2 łyżki soku z cytryny,150 g oliwy z oliwek. Zamknąć pokrywę, zamknąć  zaślepkę. Zmiksować czas- 1 minuta, prędkość 12.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę naczynia, spróbować ewentualnie dodać sól i pieprz, wymieszać. Przełożyć do naczynia ze szczelną pokrywką. Przechowywać w lodówce do kilku dni. Podawać na krakersach lub pieczywie, jako dodatek do dań z makaronem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie