Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pesto z brokułów

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
8 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 400 g różyczek brokułów
  • 100 g płatków migdałowych uprażonych na patelni
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 20 g płatków drożdżowych (3 pełne łyżki)
  • szczypta chili
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Różyczki brokułu włożyć do koszyczka.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,5 l wody, dodać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Zagotować – temperatura 100oC, czas 10 minut.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę naczynia miksującego, włożyć koszyczek z brokułem. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas 8 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę naczynia, wyjąć koszyczek za pomocą miarki, odcedzić i szybko przelać zimną wodą, dzięki temu brokuł zachowa piękny kolor.

Krok 5 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, wsypać 100 g uprażonych płatków migdałowych, dodać ostudzone 400 g  różyczek brokułów, 1 ząbek czosnku, 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki, 20 g płatków drożdżowych. Dodać 0,5 łyżeczki soli, szczyptę chili, skórkę otartą z 1 cytryny, 2 łyżki soku z cytryny,150 g oliwy z oliwek. Zamknąć pokrywę, zamknąć  zaślepkę. Zmiksować czas- 1 minuta, prędkość 12.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę naczynia, spróbować ewentualnie dodać sól i pieprz, wymieszać. Przełożyć do naczynia ze szczelną pokrywką. Przechowywać w lodówce do kilku dni. Podawać na krakersach lub pieczywie, jako dodatek do dań z makaronem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy