Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet z soczewicy i pieczarek

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
30 min
Czas pieczenia:
50 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 250 g soczewicy czerwonej
  • 200 g marchwi
  • 100 g korzenia selera
  • 100 g ziemniaka
  • 160 g cebuli (2 szt. nieduże)
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja + 2 białka jaj
  • 2 łyżki masła (ok. 30 g)
  • ok. 80 ml oleju do smażenia
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: marchew i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, cebule przekroić na mniejsze części.  Pieczarki umyć.

Krok 2 – W dzbanku umieścić trzpień do tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy i posiekać pieczarki wkładając je do otworu pokrywy. W razie konieczności użyć popychacza.  – czas 20sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Przesypać pieczarki do innego naczynia. W dzbanku umieścić mieszadło, włożyć pieczarki, wlać 4 łyżki oleju do smażenia. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę i poddusić pieczarki – temperatura 120˚C, czas 7 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, usunąć mieszadło, za pomocą łopatki przełożyć pieczarki do innego naczynia. Odlać nadmiar sosu. Naczynie umyć i osuszyć.

Krok 5 – W naczyniu założyć nóż, włożyć cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 5 sekund, prędkość 5.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, wlać 3 łyżki oleju. Zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać marchew i seler, zamknąć pokrywę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 5.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do warzyw wlać 300ml wody, wsypać soczewicę. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas  30 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć soczewicę z warzywami do innego naczynia, ostudzić. (Masę można pozostawić do wystygnięcia w naczyniu miksującym).

Krok 10 – Do dzbanka włożyć nóż. Włożyć warzywa z soczewicą, dodać jajka, białka, masło i przyprawy. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 25 sekund, prędkość 10.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie dodać więcej przypraw. Do masy dodać pieczarki, zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do niedużej, prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem (keksówki).  Wyrównać powierzchnię masy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 50 min. Po upieczeniu wystudzić.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój czekoladowo-orzechowy