Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet z soczewicy i pieczarek

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
30 min
Czas pieczenia:
50 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 250 g soczewicy czerwonej
  • 200 g marchwi
  • 100 g korzenia selera
  • 100 g ziemniaka
  • 160 g cebuli (2 szt. nieduże)
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja + 2 białka jaj
  • 2 łyżki masła (ok. 30 g)
  • ok. 80 ml oleju do smażenia
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: marchew, ziemniaki i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, cebule przekroić na mniejsze części.  Pieczarki umyć.

Krok 2 – W dzbanku umieścić trzpień do tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy i posiekać pieczarki wkładając je do otworu pokrywy. W razie konieczności użyć popychacza.  – czas 20sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Przesypać pieczarki do innego naczynia. W dzbanku umieścić mieszadło, włożyć pieczarki, wlać 4 łyżki oleju do smażenia. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę i poddusić pieczarki – temperatura 120˚C, czas 7 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, usunąć mieszadło, za pomocą łopatki przełożyć pieczarki do innego naczynia. Odlać nadmiar sosu. Naczynie umyć i osuszyć.

Krok 5 – W naczyniu założyć nóż, włożyć cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 5 sekund, prędkość 5.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, wlać 3 łyżki oleju. Zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać marchew, ziemniaki i seler, zamknąć pokrywę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 5.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do warzyw wlać 300 ml wody, wsypać soczewicę. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas  30 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć soczewicę z warzywami do innego naczynia, ostudzić. (Masę można pozostawić do wystygnięcia w naczyniu miksującym).

Krok 10 – Do dzbanka włożyć nóż. Włożyć warzywa z soczewicą, dodać jajka, białka, masło i przyprawy. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 25 sekund, prędkość 10.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie dodać więcej przypraw. Do masy dodać pieczarki, zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do niedużej, prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem (keksówki).  Wyrównać powierzchnię masy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 50 min. Po upieczeniu wystudzić.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek