Krok 1 – Przygotować produkty: marchew, ziemniaki i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, cebule przekroić na mniejsze części. Pieczarki umyć.
Krok 2 – W dzbanku umieścić trzpień do tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy i posiekać pieczarki wkładając je do otworu pokrywy. W razie konieczności użyć popychacza. – czas 20sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Przesypać pieczarki do innego naczynia. W dzbanku umieścić mieszadło, włożyć pieczarki, wlać 4 łyżki oleju do smażenia. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę i poddusić pieczarki – temperatura 120˚C, czas 7 minut, prędkość 1.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, usunąć mieszadło, za pomocą łopatki przełożyć pieczarki do innego naczynia. Odlać nadmiar sosu. Naczynie umyć i osuszyć.
Krok 5 – W naczyniu założyć nóż, włożyć cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 5 sekund, prędkość 5.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, wlać 3 łyżki oleju. Zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać marchew, ziemniaki i seler, zamknąć pokrywę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 5.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do warzyw wlać 300 ml wody, wsypać soczewicę. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 30 minut, prędkość 1.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć soczewicę z warzywami do innego naczynia, ostudzić. (Masę można pozostawić do wystygnięcia w naczyniu miksującym).
Krok 10 – Do dzbanka włożyć nóż. Włożyć warzywa z soczewicą, dodać jajka, białka, masło i przyprawy. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 25 sekund, prędkość 10.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie dodać więcej przypraw. Do masy dodać pieczarki, zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
Krok 12 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do niedużej, prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem (keksówki). Wyrównać powierzchnię masy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 50 min. Po upieczeniu wystudzić.