Krok 1 – Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C. Papryki umyć, każdą przekroić na 4, usunąć gniazda nasienne i skropić oliwą. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, piec 30 minut. Paprykę po wyjęciu z piekarnika owinąć folią aluminiową i zostawić do ostygnięcia. Gdy papryki już przestygną, zdjąć z nich skórkę, paprykę pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 – 350 g piersi indyka oraz 350 g wątróbki umyć i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3 – W naczyniu miksującym nr 1 umieścić nóż, dodać 110 g obranej i pokrojonej najmniejsze części cebuli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wlać 2 łyżki oliwy, dodać 350 g pokrojonej wątróbki. Zamknąć pokrywę dzbanka. Zamknąć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę naczynia nr 1 i zdjąć go. Wątróbkę przestudzić.
Krok 6 – Wstawić naczynie miksujące nr 2.
Krok 7 – W naczyniu miksującym nr 2 umieścić mieszadło, następnie wlać 2 łyżki oliwy, dodać 350 g piersi z indyka pokrojonej na mniejsze kawałki, dodać 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę czerwonej papryki wędzonej w proszku, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu mielonego, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, 0,5 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu.
Krok 8 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Poddusić – temperatura 90˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, zdjąć dzbanek.
Krok 10 – Wstawić naczynie miksujące nr 1 z nożem i wątróbką, dodać indyka z dzbanka nr 2, dodać upieczoną, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, 80g masła. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką i zmiksować pasztet na gładką masę – czas 35 sekund, prędkość 12.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć pasztet ze ścianek naczynia, spróbować i ewentualnie doprawić.
Krok 12 – Masę przełożyć go do czystych, wyparzonych słoików (zostawić ok. 2 cm przestrzeni od brzegu). Słoiczki starannie zakręcić, wstawić je do naczynia do gotowania na parze.
Krok 13 – Pasteryzować przez 60 minut na parze – program para, 60 minut.
Krok 14 – Po przygotowaniu ostudzić, wstawić do lodówki.