Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet wegański z warzyw i fasoli

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min + studzenie
Liczba porcji:
10-12
Czas gotowania:
90 min ( fasola )
Czas smażenia:
ok 50 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 250 g białej fasoli drobnej (500 g ugotowanej do miękkości)
  • 100 g suchej kaszy jaglanej (200 g ugotowanej do miękkości)
  • 200 g marchwi
  • 120 g korzenia pietruszki
  • 120 g korzenia selera
  • 120 g ziemniaka
  • 160 g cebuli (2szt nieduże)
  • 100 g pora (biała część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g oleju do smażenia
  • 50 g (2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • Olej do wysmarowania formy
  • Ok 30 g bułki tartej do formy i do posypania pasztetu

Potrzebna będzie prostokątna forma do pieczenia (keksówka) wielkości ok 26 cm x 11 cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Formę do pieczenia pasztetu można wyłożyć folią aluminiową, którą również trzeba wysmarować olejem i posypać bułką tartą.

UWAGA! Pasztet po upieczeniu ma dość delikatną, mazistą konsystencję. Trzeba go kroić delikatnie w grubsze plastry.

Przygotowanie:

Krok 1 – 250 g białej fasoli wsypać do garnka lub miski, zalać 1 litrem wody. Pozostawić do namoczenia na co najmniej 4 godziny (można na noc). Po namoczeniu z fasoli odlać pozostałą wodę. Namoczoną fasolę włożyć do koszyczka.

Krok 2 – Przygotować warzywa: 200 g marchwi, 120 g selera, 120 g pietruszki i 120 g ziemniaka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa umieścić w naczyniu do gotowania na parze.

Krok 3 – Kaszę jaglaną ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, ostudzić.

Krok 4 – Do naczynia miksującego wlać 2,5 litra wody, włożyć koszyczek z fasolą. Na dzbanku umieścić pojemnik do gotowania na parze z pokrojonymi warzywami, zamknąć pokrywką. Gotować fasolę i warzywa – temperatura 105˚C, czas 40 minut.

Krok 5 – Zdjąć pojemnik z warzywami. Do dzbanka z fasolą dolać 500 g wody, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100˚C, czas 40 minut. Warzywa przełożyć do innego naczynia, przestudzić.

Krok 6 – Za pomocą miarki wyjąc koszyczek z fasolą, pozostawić fasolę do przestudzenia. Dzbanek umyć i osuszyć.

Krok 7 – Prostokątną formę dopieczenia o wymiarach ok 26 cm x 11 cm starannie wysmarować olejem i dokładnie wysypać bułką tartą.

Krok 8 – 160 g cebuli, 100 g pora i 3 ząbki czosnku obrać. Por i cebulę pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 9 – W naczyniu założyć nóż, włożyć cebulę, por i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać warzywa ze ścian naczynia. Wlać 70 g oleju. Zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura 100˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać 500 g ugotowanej fasoli, 200 g kaszy jaglanej i ugotowane wcześniej warzywa. Dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 5.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Spróbować masę, ewentualnie dodać więcej przypraw. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 1 minuta prędkość 5.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do niedużej, prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem ( keksówki). Wyrównać powierzchnię masy. Powierzchnię pasztetu wysypać bułką tartą. Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 50 min. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia na ok 15 minut, jeszcze ciepły pasztet wyjąc z formy. Wystudzić.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy