Krok 1 – 250 g białej fasoli wsypać do garnka lub miski, zalać 1 litrem wody. Pozostawić do namoczenia na co najmniej 4 godziny (można na noc). Po namoczeniu z fasoli odlać pozostałą wodę. Namoczoną fasolę włożyć do koszyczka.
Krok 2 – Przygotować warzywa: 200 g marchwi, 120 g selera, 120 g pietruszki i 120 g ziemniaka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa umieścić w naczyniu do gotowania na parze.
Krok 3 – Kaszę jaglaną ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, ostudzić.
Krok 4 – Do naczynia miksującego wlać 2,5 litra wody, włożyć koszyczek z fasolą. Na dzbanku umieścić pojemnik do gotowania na parze z pokrojonymi warzywami, zamknąć pokrywką. Gotować fasolę i warzywa – temperatura 105˚C, czas 40 minut.
Krok 5 – Zdjąć pojemnik z warzywami. Do dzbanka z fasolą dolać 500 g wody, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100˚C, czas 40 minut. Warzywa przełożyć do innego naczynia, przestudzić.
Krok 6 – Za pomocą miarki wyjąc koszyczek z fasolą, pozostawić fasolę do przestudzenia. Dzbanek umyć i osuszyć.
Krok 7 – Prostokątną formę dopieczenia o wymiarach ok 26 cm x 11 cm starannie wysmarować olejem i dokładnie wysypać bułką tartą.
Krok 8 – 160 g cebuli, 100 g pora i 3 ząbki czosnku obrać. Por i cebulę pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 9 – W naczyniu założyć nóż, włożyć cebulę, por i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać warzywa ze ścian naczynia. Wlać 70 g oleju. Zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura 100˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać 500 g ugotowanej fasoli, 200 g kaszy jaglanej i ugotowane wcześniej warzywa. Dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 5.
Krok 12 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Spróbować masę, ewentualnie dodać więcej przypraw. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 1 minuta prędkość 5.
Krok 13 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do niedużej, prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem ( keksówki). Wyrównać powierzchnię masy. Powierzchnię pasztetu wysypać bułką tartą. Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 50 min. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia na ok 15 minut, jeszcze ciepły pasztet wyjąc z formy. Wystudzić.