Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasta wege ze słonecznika

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10min. + czas namaczania słonecznika
Liczba porcji:
4-6
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200 g łuskanych pestek słonecznika
  • 8 szt pomidorów suszonych w zalewie (ok 100 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 nieduży pęczek natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 litra wody do namoczenia pestek słonecznika
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Jeśli pasta ma być bardziej gładka, należy powtórzyć miksowanie – czas 6 sekund, prędkość 7.

Przygotowanie:

Krok 1 – 200 g słonecznika włożyć do miski, zalać 0,5 litra wody, pozostawić do namoczenia na kilka godzin ( można na noc). Po namoczeniu osączyć na sitku.

Krok 2 – Obrać 2 ząbki czosnku. 1 pęczek natki pietruszki posiekać, 8 sztuk pomidorów suszonych osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Do dzbanka w łożyć namoczone wcześniej i osączone pestki słonecznika. Dodać 2 ząbki czosnku, pęczek posiekanej natki pietruszki, 8 pomidorów suszonych pokrojonych na mniejsze kawałki. Dodać 3 łyżki wody, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny oraz 1 płaską łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Ponownie zamknąć pokrywę, zmiksować – czas 6 sekund, prędkość 7.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pastę do innego naczynia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką