Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasta wege ze słonecznika

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10min. + czas namaczania słonecznika
Liczba porcji:
4-6
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200 g łuskanych pestek słonecznika
  • 8 szt pomidorów suszonych w zalewie (ok 100 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 nieduży pęczek natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 litra wody do namoczenia pestek słonecznika
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Jeśli pasta ma być bardziej gładka, należy powtórzyć miksowanie – czas 6 sekund, prędkość 7.

Przygotowanie:

Krok 1 – 200 g słonecznika włożyć do miski, zalać 0,5 litra wody, pozostawić do namoczenia na kilka godzin ( można na noc). Po namoczeniu osączyć na sitku.

Krok 2 – Obrać 2 ząbki czosnku. 1 pęczek natki pietruszki posiekać, 8 sztuk pomidorów suszonych osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Do dzbanka w łożyć namoczone wcześniej i osączone pestki słonecznika. Dodać 2 ząbki czosnku, pęczek posiekanej natki pietruszki, 8 pomidorów suszonych pokrojonych na mniejsze kawałki. Dodać 3 łyżki wody, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny oraz 1 płaską łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Ponownie zamknąć pokrywę, zmiksować – czas 6 sekund, prędkość 7.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pastę do innego naczynia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy