Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Owsianka na mleku roślinnym z jabłkiem i gruszką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 5 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
do 10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 800 ml mleka migdałowego lun innego roślinnego
  • 1 duże jabłko
  • 1 gruszka
  • 40 g orzechów włoskich
  • 60 g żurawiny kandyzowanej
  • 10 g masła
  • 1 łyżka miodu (ok. 25g)
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu ( ilość wg uznania)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast  jabłek i gruszek przygotowanych w podany sposób można owsiankę posypać świeżymi owocami: jagodami, borówką, malinami i polać miodem.

Owsiankę można przygotować ze zwykłych płatków owsianych górskich – czas gotowania  z zamkniętą zaślepką  – temperatura 95°C , czas 10 minut, prędkość  1.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować owoce: jabłko i gruszkę umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, wsypać orzechy włoskie, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką. Miksować – czas 6 sekund, obroty 6.

Krok 3 – Otworzyć  pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć  orzechy do innego naczynia, wyjąć nóż.

Krok 4 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 5 – Pokroić  jabłko i gruszkę, w miarę konieczności popychając je popychaczem. – czas 10 sekund, prędkość  6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć pokrojone owoce, zamontować mieszadło.

Krok 7 – Dodać masło, miód, sok z cytryny i cynamon.  Zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką. Owoce poddusić – temperatura 110˚C, czas 5 min, prędkość 1. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć owoce do innego naczynia.

Krok 8 – Do naczynia wlać mleko roślinne,  zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką.  zagotować –  temperatura 105˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Przez otwór w pokrywie wsypać płatki, gotować – temperatura 105˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 10 – Owsiankę wyporcjować do miseczek, na wierzch wyłożyć przygotowane owoce, posypać orzechami i żurawiną.

Udostępnij:
5 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
agigru

Całkiem smaczne

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super!

Natalia

Uwielbiam te owsianke. Jest przepyszna! Uzywam platkow gorskich. Wrzucam je od razu na etapie podgrzewania mleka, skraca to czas przygotowania.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za podpowiedź 🙂

Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką