Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Owsianka na mleku roślinnym z jabłkiem i gruszką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 5 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
do 10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 800 ml mleka migdałowego lun innego roślinnego
  • 1 duże jabłko
  • 1 gruszka
  • 40 g orzechów włoskich
  • 60 g żurawiny kandyzowanej
  • 10 g masła
  • 1 łyżka miodu (ok. 25g)
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu ( ilość wg uznania)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast  jabłek i gruszek przygotowanych w podany sposób można owsiankę posypać świeżymi owocami: jagodami, borówką, malinami i polać miodem.

Owsiankę można przygotować ze zwykłych płatków owsianych górskich – czas gotowania  z zamkniętą zaślepką  – temperatura 95°C , czas 10 minut, prędkość  1.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować owoce: jabłko i gruszkę umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, wsypać orzechy włoskie, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką. Miksować – czas 6 sekund, obroty 6.

Krok 3 – Otworzyć  pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć  orzechy do innego naczynia, wyjąć nóż.

Krok 4 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 5 – Pokroić  jabłko i gruszkę, w miarę konieczności popychając je popychaczem. – czas 10 sekund, prędkość  6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć pokrojone owoce, zamontować mieszadło.

Krok 7 – Dodać masło, miód, sok z cytryny i cynamon.  Zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką. Owoce poddusić – temperatura 110˚C, czas 5 min, prędkość 1. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć owoce do innego naczynia.

Krok 8 – Do naczynia wlać mleko roślinne,  zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką.  zagotować –  temperatura 105˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Przez otwór w pokrywie wsypać płatki, gotować – temperatura 105˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 10 – Owsiankę wyporcjować do miseczek, na wierzch wyłożyć przygotowane owoce, posypać orzechami i żurawiną.

Udostępnij:
5 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
agigru

Całkiem smaczne

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super!

Natalia

Uwielbiam te owsianke. Jest przepyszna! Uzywam platkow gorskich. Wrzucam je od razu na etapie podgrzewania mleka, skraca to czas przygotowania.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za podpowiedź 🙂

Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy