Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Owsianka na mleku roślinnym z jabłkiem i gruszką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 5 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
do 10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 800 ml mleka migdałowego lun innego roślinnego
  • 1 duże jabłko
  • 1 gruszka
  • 40 g orzechów włoskich
  • 60 g żurawiny kandyzowanej
  • 10 g masła
  • 1 łyżka miodu (ok. 25g)
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu ( ilość wg uznania)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast  jabłek i gruszek przygotowanych w podany sposób można owsiankę posypać świeżymi owocami: jagodami, borówką, malinami i polać miodem.

Owsiankę można przygotować ze zwykłych płatków owsianych górskich – czas gotowania  z zamkniętą zaślepką  – temperatura 95°C , czas 10 minut, prędkość  1.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować owoce: jabłko i gruszkę umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, wsypać orzechy włoskie, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką. Miksować – czas 6 sekund, obroty 6.

Krok 3 – Otworzyć  pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć  orzechy do innego naczynia, wyjąć nóż.

Krok 4 – W naczyniu miksującym założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 5 – Pokroić  jabłko i gruszkę, w miarę konieczności popychając je popychaczem. – czas 10 sekund, prędkość  6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć pokrojone owoce, zamontować mieszadło.

Krok 7 – Dodać masło, miód, sok z cytryny i cynamon.  Zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką. Owoce poddusić – temperatura 110˚C, czas 5 min, prędkość 1. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć owoce do innego naczynia.

Krok 8 – Do naczynia wlać mleko roślinne,  zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką.  zagotować –  temperatura 105˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Przez otwór w pokrywie wsypać płatki, gotować – temperatura 105˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 10 – Owsiankę wyporcjować do miseczek, na wierzch wyłożyć przygotowane owoce, posypać orzechami i żurawiną.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy