Krok 1 – Przygotować owoce: jabłko i gruszkę umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, wsypać orzechy włoskie, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką. Miksować – czas 6 sekund, obroty 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć orzechy do innego naczynia, wyjąć nóż.
Krok 4 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.
Krok 5 – Pokroić jabłko i gruszkę, w miarę konieczności popychając je popychaczem. – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć pokrojone owoce, zamontować mieszadło.
Krok 7 – Dodać masło, miód, sok z cytryny i cynamon. Zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką. Owoce poddusić – temperatura 110˚C, czas 5 min, prędkość 1. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć owoce do innego naczynia.
Krok 8 – Do naczynia wlać mleko roślinne, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. zagotować – temperatura 105˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 9 – Przez otwór w pokrywie wsypać płatki, gotować – temperatura 105˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Krok 10 – Owsiankę wyporcjować do miseczek, na wierzch wyłożyć przygotowane owoce, posypać orzechami i żurawiną.
Całkiem smaczne
Dziękujemy za komentarz. Super!
Uwielbiam te owsianke. Jest przepyszna! Uzywam platkow gorskich. Wrzucam je od razu na etapie podgrzewania mleka, skraca to czas przygotowania.
Dziękujemy za podpowiedź 🙂