Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Muffiny jajeczne z jarmużem i cukinią

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 6 jajek
  • 150 g liści jarmużu (bez ogonków)
  • 120 g młodej cukinii
  • 60 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g tartego sera żółtego
  • 60 g mleka
  • 20 g oleju do smażenia
  • ¾ łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 30g miękkiego masła do smarowania foremek
  • Dodatkowo do dekoracji: drobne, świeże kiełki, gałązki natki pietruszki
Dodatkowe:
  • Potrzebna będzie forma do muffinek .
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Podczas pieczenia muffinki dość mocno wyrastają, za to po upieczeniu, pozostawione na kilka minut opadną.

Przygotowanie:
  1. Foremki do muffinek starannie wysmarować masłem. Foremki silikonowe nie wymagają smarowania.
  2. 150 g liści jarmużu pokroić na małe kawałki. 120 g cukinii umyć, pokroić na mniejsze kawałki, 2 ząbki czosnku i 60 g cebuli obrać, cebulę przekroić na mniejsze części.
  3. Do dzbanka wlać 1 litr wody, zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zagotować – program gotowanie (czas ok 8 minut).
  4. Otworzyć pokrywę, do wrzątku włożyć 150 g liści jarmużu pokrojone na małe kawałki. Zamknąć pokrywę, ogrzewać – temperatura 90˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę, przez koszyczek odcedzić jarmuż, lekko odcisnąć, pozostawić do przestygnięcia.
  6. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 50 g cebuli oraz 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 7.
  7. Otworzyć pokrywę, dodać 120 g pokrojonej na mniejsze kawałki cukinii. Zamknąć pokrywę, posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.
  8. Otworzyć pokrywę, wlać 20 g oleju, włożyć osączony jarmuż, dodać szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę, za pomocą łyżeczki wkładać przygotowaną masę do foremek na muffinki, wypełniając je do ¾ pojemności.
  10. W dzbanku założyć nóż wbić 6 jajek, dodać 60 g mleka, ¾ łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki i dodać 40 g tartego sera żółtego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę jajeczną – czas 15 sekund, prędkość 3.
  11. Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąc nóż. Za pomocą małej łyżki wazowej nakładać porcje masy jajecznej do foremek z cukinią i jarmużem wypełniając je prawie po brzeg.
  12. Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 15 minut.
  13. Po upieczeniu pozostawić muffinki w foremkach na około 5 minut, wyjąc z foremek, podawać gorące, posypane kiełkami, natką pietruszki itp.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy