Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Muffiny jajeczne z jarmużem i cukinią

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 6 jajek
  • 150 g liści jarmużu (bez ogonków)
  • 120 g młodej cukinii
  • 60 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g tartego sera żółtego
  • 60 g mleka
  • 20 g oleju do smażenia
  • ¾ łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 30g miękkiego masła do smarowania foremek
  • Dodatkowo do dekoracji: drobne, świeże kiełki, gałązki natki pietruszki
Dodatkowe:
  • Potrzebna będzie forma do muffinek .
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Podczas pieczenia muffinki dość mocno wyrastają, za to po upieczeniu, pozostawione na kilka minut opadną.

Przygotowanie:
  1. Foremki do muffinek starannie wysmarować masłem. Foremki silikonowe nie wymagają smarowania.
  2. 150 g liści jarmużu pokroić na małe kawałki. 120 g cukinii umyć, pokroić na mniejsze kawałki, 2 ząbki czosnku i 60 g cebuli obrać, cebulę przekroić na mniejsze części.
  3. Do dzbanka wlać 1 litr wody, zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zagotować – program gotowanie (czas ok 8 minut).
  4. Otworzyć pokrywę, do wrzątku włożyć 150 g liści jarmużu pokrojone na małe kawałki. Zamknąć pokrywę, ogrzewać – temperatura 90˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę, przez koszyczek odcedzić jarmuż, lekko odcisnąć, pozostawić do przestygnięcia.
  6. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 50 g cebuli oraz 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 7.
  7. Otworzyć pokrywę, dodać 120 g pokrojonej na mniejsze kawałki cukinii. Zamknąć pokrywę, posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.
  8. Otworzyć pokrywę, wlać 20 g oleju, włożyć osączony jarmuż, dodać szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę, za pomocą łyżeczki wkładać przygotowaną masę do foremek na muffinki, wypełniając je do ¾ pojemności.
  10. W dzbanku założyć nóż wbić 6 jajek, dodać 60 g mleka, ¾ łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki i dodać 40 g tartego sera żółtego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę jajeczną – czas 15 sekund, prędkość 3.
  11. Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąc nóż. Za pomocą małej łyżki wazowej nakładać porcje masy jajecznej do foremek z cukinią i jarmużem wypełniając je prawie po brzeg.
  12. Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 15 minut.
  13. Po upieczeniu pozostawić muffinki w foremkach na około 5 minut, wyjąc z foremek, podawać gorące, posypane kiełkami, natką pietruszki itp.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek