Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Muffiny jajeczne z jarmużem i cukinią

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 6 jajek
  • 150 g liści jarmużu (bez ogonków)
  • 120 g młodej cukinii
  • 60 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g tartego sera żółtego
  • 60 g mleka
  • 20 g oleju do smażenia
  • ¾ łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 30g miękkiego masła do smarowania foremek
  • Dodatkowo do dekoracji: drobne, świeże kiełki, gałązki natki pietruszki
Dodatkowe:
  • Potrzebna będzie forma do muffinek .
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Podczas pieczenia muffinki dość mocno wyrastają, za to po upieczeniu, pozostawione na kilka minut opadną.

Przygotowanie:
  1. Foremki do muffinek starannie wysmarować masłem. Foremki silikonowe nie wymagają smarowania.
  2. 150 g liści jarmużu pokroić na małe kawałki. 120 g cukinii umyć, pokroić na mniejsze kawałki, 2 ząbki czosnku i 60 g cebuli obrać, cebulę przekroić na mniejsze części.
  3. Do dzbanka wlać 1 litr wody, zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zagotować – program gotowanie (czas ok 8 minut).
  4. Otworzyć pokrywę, do wrzątku włożyć 150 g liści jarmużu pokrojone na małe kawałki. Zamknąć pokrywę, ogrzewać – temperatura 90˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę, przez koszyczek odcedzić jarmuż, lekko odcisnąć, pozostawić do przestygnięcia.
  6. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 50 g cebuli oraz 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 7.
  7. Otworzyć pokrywę, dodać 120 g pokrojonej na mniejsze kawałki cukinii. Zamknąć pokrywę, posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.
  8. Otworzyć pokrywę, wlać 20 g oleju, włożyć osączony jarmuż, dodać szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę, za pomocą łyżeczki wkładać przygotowaną masę do foremek na muffinki, wypełniając je do ¾ pojemności.
  10. W dzbanku założyć nóż wbić 6 jajek, dodać 60 g mleka, ¾ łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki i dodać 40 g tartego sera żółtego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę jajeczną – czas 15 sekund, prędkość 3.
  11. Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąc nóż. Za pomocą małej łyżki wazowej nakładać porcje masy jajecznej do foremek z cukinią i jarmużem wypełniając je prawie po brzeg.
  12. Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 15 minut.
  13. Po upieczeniu pozostawić muffinki w foremkach na około 5 minut, wyjąc z foremek, podawać gorące, posypane kiełkami, natką pietruszki itp.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek