Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Majonez wegański z mlekiem sojowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
8 - 10
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 100 ml mleka (napoju) sojowego naturalnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka syropu klonowego lub z agawy ( opcjonalnie cukru do smaku)
  • 400 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnej soli kala namak (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Majonez można doprawić wg własnego upodobania: po przygotowaniu spróbować majonez, dodać więcej przypraw, zamknąć pokrywę i mieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.
  • Sos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do ok. 1 tygodnia.
  • Uwaga! Gęstość majonezu zależy od ilości użytego oleju. Mniej oleju – majonez będzie rzadszy.
  • Dodatek soli kala namak nada majonezowi „jajeczny” posmak.
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym umieścić nóż i motylek. Wlać 100 ml mleka sojowego naturalnego, dodać 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, 1 płaską łyżeczkę syropu klonowego lub z agawy ( lub cukru do smaku), 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czarnej soli kala namak , 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę.
  2. Mieszać składniki majonezu. Po 10 sekundach od rozpoczęcia wlewając olej wąskim strumieniem przez otwór w pokrywie – czas 1 minuta 10 sekund, prędkość 4.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, przełożyć majonez do szczelnego naczynia.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango