Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Lasagne bolognese

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
4-5
Czas gotowania:
60 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:

Sos boloński:

  • 90 g cebuli
  • 10 g czosnku
  • 70 g marchewki
  • 60 g oleju
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 5 g suszonego oregano
  • 5 g suszonej bazylii
  • 10 g soli

Sos beszamelowy:

  • 500 g mleka
  • 60 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 5 g soli
  • pół płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowe:
  • około 12 płatów makaronu lasagne
  • 250 g tartego na tarce sera mozzarella
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uważaj!!!- Naczynie żaroodporne po wyjęciu z piekarnika jest gorące.

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Włożyć 90 g cebuli i 10 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość posiekać. Czas 10 sekund, prędkość 5.

2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż. W naczyniu założyć trzpień, a na niego tarczę do ścierania. Założyć pokrywę z popychaczem. Zetrzeć na tarce 70 g marchewki. Czas 10 sekund, prędkość 5.

3. Zdjąć pokrywę z popychaczem, wymontować tarczę oraz trzpień. Założyć mieszadło, wlać 60 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Całość podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.

4. Zdjąć pokrywę. Do naczynia dodać 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wsypać 5 g suszonej bazylii, 10 g suszonego oregano i 10 g soli. Założyć pokrywę z zamknięta zaślepką. Wszystko przesmażyć. Temperatura 100°C, czas 8 minut, prędkość 1.

5. Zdjąć pokrywę. Wlać 500 g passaty pomidorowej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wszystko zagotować. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1. 

6. Zdjąć pokrywę. Gotowy sos przelać do innego garnka. Naczynie miksujące umyć i wysuszyć.

7. Teraz pora na sos beszamelowy. Do naczynia miksującego włożyć 60 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić masło. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.

8. Zdjąć pokrywę. Zamontować mieszadło, wsypać 70 g mąki pszennej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zrobić zasmażkę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.

9. Zdjąć pokrywę, wlać 500 g mleka, wsypać 5 g soli, pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zagotować sos. Temperatura 90°C, czas 8 minut, prędkość 1.

10. Zdjąć pokrywę, sos beszamelowy przelać do miseczki. 

11. Na dnie żaroodpornej formy do zapiekania wysmarować cienką warstwę sosu bolońskiego. Na wierzchu położyć płaty makaronu lasagne jeden obok drugiego. Następnie cienka warstwa sosu bolońskiego, sosu beszamelowego i warstwa startego sera mozzarella. Czynność tą z warstwami sosu bolońskiego, beszamelowego, makaronu lasagne i sera wykonać kilkakrotnie do wyczerpania składników. Na samym wierzchu ostatnią warstwą powinien być starty ser.

12. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec lasagne około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut, następnie można porcjować lasagne na talerzyki.

Udostępnij:
4 11 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Honorata

Świetny przepis ! Jednak zostało mi dużo sosu bolońskiego.

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek