Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
22 minuty
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 200 g ryżu
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 60 g papryki czerwonej
  • 60 g papryki zielonej
  • 60 g papryki żółtej
  • 70 g marchewki
  • 40 g cebuli
  • 100 g ananasa z puszki
  • 80 g soku z ananasa z puszki
  • 10 g soli
  • 10 g octu
  • 30 g przecieru pomidorowego
  • 20 g cukru
  • 5 g przyprawy do kurczaka
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 40 g oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

1. W garnku ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos.

2. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło, wlać 40 oleju. 400 g piersi z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę, dodać do naczynia. Wsypać 5 g przyprawy do kurczaka, 5 g soli i szczyptę pieprzu cayenne. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.

3. Zdjąć pokrywę, dodać do naczynia pokrojonej w cienkie paseczki 60 g papryki czerwonej, 60 g papryki zielonej i 60 g papryki żółtej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko smażyć. Temperatura 100°C, czas 4 minuty, prędkość 1.

4. Zdjąć pokrywę. Dodać 40 g cebuli pokrojonej w drobną kostkę i 70 g marchewki pokrojonej w cienkie około 2-3 cm paseczki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Smażyć. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.

5. Zdjąć pokrywę, wlać 80 g soku z ananasa i 50 g wody. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, dalej gotować. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.

6. Zdjąć pokrywę. Dodać 100 g pokrojonego w małą kosteczkę ananasa z puszki, 30 g przecieru pomidorowego, wsypać 5 g soli, 20 g cukru i wlać 10 g octu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotować. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.

7. Zdjąć pokrywę, w kubku wymieszać 100 g wody z łyżką mąki ziemniaczanej, wlać to do naczynia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotować. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.

8. Zdjąć pokrywę. Na talerz wyłożyć ryż, polać sosem słodko-kwaśnym z kurczakiem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy