Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kurczak w jogurcie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 30 min
Liczba porcji:
4
Czas pieczenia:
1,5 h
Składniki:

• 1 duży kurczak
• 1/3 szklanki śmietany 22%
• 2 szklanki naturalnego jogurtu
• 2 cebule
• 2 pomidory
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka startego imbiru
• ½ cytryny
• 1 łyżeczka soli

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Kombiwar MKO-01
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Kurczaka podzielić na ćwiartki, usunąć skórę, każdy kawałek nakłuć kilka razy widelcem.
Krok 2 – Śmietanę, jogurt wlać do blendera, dodać posiekaną cebulę i czosnek imbir, miksować na wolnych obrotach.
Krok 3 – Ćwiartkę cytryny (bez skórki) dodać do jogurtu, miksować jeszcze przez minutę.
Krok 4 – Kawałki kurczaka natrzeć pozostałą cytryną i solą, ułożyć w naczyniu do pieczenia, zalać przygotowanym jogurtem, dodać pokrojone w ćwiartki pomidora na wierzch, szczelnie przykryć folią, wstawić do lodówki na 24 godziny.
Krok 5 – Piec w temperaturze 170°C przez ok. 1,5 godziny.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy