Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kurczak a’la Kentucky

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min.+ 2-3 godziny marynowanie kurczaka
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
5 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 litr oleju do smażenia

Panierka

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka drobnej soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • Szczypta ostrej papryki (do smaku)

Ciasto

  • 400 g wody
  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu (opcjonalnie)
  • 1 pełna łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Ok 1 litr oleju do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 500 g filetów z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na podłużne kawałki po ok. 30-40 g. Posypać solą i pieprzem, włożyć do miski.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż. Wsypać składniki panierki: 150 g mąki pszennej, 1 pełną łyżeczkę drobnej soli, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 0,5 łyżeczki curry, szczyptę ostrej papryki (do smaku). Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, panierkę przełożyć na głębszy talerz lub miseczkę.

Krok 4 – Przygotować ciasto: do naczynia miksującego z nożem wsypać 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczkę curry, 1 czubatą łyżeczkę suszonego majeranku, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, 1łyżeczkę suszonego estragonu (opcjonalnie), 1 pełną łyżeczka drobnej soli, 0,5 łyżeczki pieprzu.

Krok 5 – Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 8.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 240 g mąki pszennej, 120 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, wlać 400 g wody. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, ciasto wlać do miski z pokrojonym kurczakiem, dokładnie wymieszać, przykryć miskę i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 8 – Do niedużego garnka lub głębokiej patelni wlać 1 litr oleju ( lub więcej – jak do smażenia głębokiego), rozgrzać do temp ok 180˚C.

Kawałki kurczaka obtoczone w panierce wkładać do gorącego oleju, smażyć przez ok. 5 minut na złoty kolor.

Krok 9 – Podawać natychmiast jako danie obiadowe np. z frytkami, puree z warzyw czy surówką.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DorotaZ

Świetny kurczak! 👍😁 Ten przepis zostanie na długo z moją rodziną 🤩

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy. Bardzo nas to cieszy. Życzymy smacznego 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy