Krok 1 – Przygotować składniki: 500 g filetów z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na podłużne kawałki po ok. 30-40 g. Posypać solą i pieprzem, włożyć do miski.
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż. Wsypać składniki panierki: 150 g mąki pszennej, 1 pełną łyżeczkę drobnej soli, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 0,5 łyżeczki curry, szczyptę ostrej papryki (do smaku). Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, panierkę przełożyć na głębszy talerz lub miseczkę.
Krok 4 – Przygotować ciasto: do naczynia miksującego z nożem wsypać 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczkę curry, 1 czubatą łyżeczkę suszonego majeranku, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, 1łyżeczkę suszonego estragonu (opcjonalnie), 1 pełną łyżeczka drobnej soli, 0,5 łyżeczki pieprzu.
Krok 5 – Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 8.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 240 g mąki pszennej, 120 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, wlać 400 g wody. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, ciasto wlać do miski z pokrojonym kurczakiem, dokładnie wymieszać, przykryć miskę i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 8 – Do niedużego garnka lub głębokiej patelni wlać 1 litr oleju ( lub więcej – jak do smażenia głębokiego), rozgrzać do temp ok 180˚C.
Kawałki kurczaka obtoczone w panierce wkładać do gorącego oleju, smażyć przez ok. 5 minut na złoty kolor.
Krok 9 – Podawać natychmiast jako danie obiadowe np. z frytkami, puree z warzyw czy surówką.
Świetny kurczak! 👍😁 Ten przepis zostanie na długo z moją rodziną 🤩
Dziękujemy. Bardzo nas to cieszy. Życzymy smacznego 🙂
Pyszny kurczaczek 👌 Palce lizać :)))
Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂