Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem z zielonego groszku z miętą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • 180 g ziemniaków
  • 1 cebula (ok. 80g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej
  • kilka świeżych liści mięty
  • 800 ml wywaru z warzyw
  • 60 ml gęstej śmietany
  • natka pietruszki do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę można posypać  również prażonymi pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: ziemniaki umyć i obrać, pokroić je w kawałki lub plastry. Cebulę obrać i przekroić na 4 części, czosnek obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 10 sekund, obroty 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę i czosnek ze ścian naczynia. Wlać oliwę, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 5 min, prędkość 1 – obroty wsteczne .

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wlać bulion. Zamknąć pokrywę, zamknąć  zaślepkę, zagotować bulion – temperatura 105˚C,  czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do wywaru włożyć ziemniaki, groszek, miętę i przyprawy. Zamknąć pokrywę, gotować zupę – temperatura 105˚C, czas 15min, prędkość 1

Krok 6 – Po ugotowaniu zmiksować zupę – czas 1min 20 sekund, obroty 8.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 8 – Zupę podawać w bulionówkach, udekorowaną łyżeczką śmietany.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek