Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,5 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas 10 minut.
Krok 2 – Brokuł umyć, podzielić na nieduże różyczki, włożyć do koszyczka. 180 g ziemniaka cienko obrać, pokroić w kostkę, dodać do brokułów.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę naczynia, do wrzątku włożyć koszyczek z warzywami. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas 6 minut.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę naczynia, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z brokułem, przelać zimną wodą żeby brokuł nie stracił swojego koloru. Wodę z dzbanka wylać, dzbanek opłukać, osuszyć.
Krok 5 – Przygotować parmezan z migdałów: Do dzbanka nr 1 włożyć 100 g płatków migdałowych, 20 g płatków drożdżowych, dodać szczyptę kurkumy, chilli i ok. 1/3 łyżeczki drobnej soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 12. Dzbanek nr 1 odstawić.
Krok 6 – Do naczynia miksującego nr 2 założyć nóż. 100 g pora (tylko biała część) pokroić na kawałki, włożyć do dzbanka razem z obranym 1 ząbkiem czosnku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę naczynia, dodać 20 g oleju. Poddusić – temperatura – 90oC, czas 3 minuty, prędkość 2.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę naczynia nr 2, łopatką zgarnąć pora ze ścianek naczynia, dodać ugotowany brokuł i ziemniaki, wlać 700 g bulionu warzywnego, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką. Gotować – Temperatura 100oC, 10 minut, prędkość 1.
Krok 9 – Zmiksować zupę – czas 15 sekund, prędkość 12.
Krok 10 – Krem podawać z kilkoma kroplami oliwy i posypany parmezanem z migdałów i udekorowany listkami świeżej bazylii lub mięty.