Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem z brokułów z parmezanem z migdałów

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:

Zupa krem z brokułów

  • 400 g brokułów (1 szt.)
  • 1 duży ziemniak (180 g)
  • 50 g pora (tylko biała część)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 700 g bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 g oleju
  • 1 łyżeczka  soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1.5 litra wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Parmezan z migdałów

  • 100 g płatków migdałowych
  • 20 g płatków drożdżowych
  • szczypta chili
  • szczypta kurkumy
  • sól do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,5 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć  zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas 10 minut.

Krok 2 – Brokuł umyć, podzielić na nieduże różyczki, włożyć do koszyczka. 180 g ziemniaka cienko obrać, pokroić w kostkę, dodać do brokułów.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę naczynia, do wrzątku włożyć koszyczek z warzywami. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas  6 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę naczynia, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z brokułem, przelać zimną wodą żeby brokuł nie stracił swojego koloru. Wodę z dzbanka wylać, dzbanek opłukać, osuszyć.

Krok 5 – Przygotować parmezan z migdałów: Do dzbanka nr 1 włożyć 100 g płatków migdałowych, 20 g płatków drożdżowych, dodać szczyptę kurkumy, chilli i ok. 1/3 łyżeczki drobnej soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 12. Dzbanek nr 1 odstawić.

Krok 6 – Do naczynia miksującego nr 2 założyć nóż. 100 g pora (tylko biała część) pokroić na kawałki, włożyć do dzbanka razem z obranym 1 ząbkiem czosnku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę naczynia, dodać 20 g oleju. Poddusić – temperatura – 90oC, czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę naczynia nr 2, łopatką zgarnąć pora ze ścianek naczynia, dodać ugotowany brokuł i ziemniaki, wlać 700 g bulionu  warzywnego, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką. Gotować – Temperatura 100oC, 10 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Zmiksować zupę – czas 15 sekund, prędkość 12.

Krok 10 – Krem podawać z kilkoma kroplami oliwy i posypany parmezanem z migdałów i udekorowany listkami świeżej bazylii lub mięty.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek