Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotlety z soczewicy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
5
Czas gotowania:
10 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 250 g soczewicy czerwonej
  • 100 g  kaszy jaglanej
  • 160 g cebuli (2 szt. nieduże)
  • 100 g marchwi
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • bułka tatra do panierowania (ok. 100 g)
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast tradycyjnej pszennej bułki tartej można użyć bułkę tartą bezglutenową.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: kaszę jaglaną wsypać do sitka, wypłukać ją pod zimną, bieżącą wodą, przełożyć do koszyczka. Marchew obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć do koszyczka z kaszą. Cebulę i czosnek obrać, cebule przekroić na mniejsze części.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 2,5 litra wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Zagotować wodę – funkcja gotowanie. Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z kaszą i marchewką, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć i odstawić koszyczek. Wylać wodę z dzbanka.

Krok 4 – Do dzbanka włożyć mieszadło, wlać 300 ml wody, wsypać soczewicę. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć soczewicę do innego naczynia, przestudzić. Dzbanek umyć i osuszyć.

Krok 6 – Do dzbanka  włożyć nóż. Włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 5.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę i czosnek ze ścian naczynia. Wlać 4 łyżki oleju, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę – temperatura 120˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę. Do cebuli dodać przestudzoną, ugotowaną kaszę jaglaną, marchew i soczewicę. Wsypać sól, pieprz i paprykę, dodać koncentrat pomidorowy i jajka. Zamknąć pokrywę zamkniętą zaślepką, zmiksować masę – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować ponownie – Czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia. Z masy formować  okrągłe, nieduże,  lekko spłaszczone  kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej, smażyć na patelni na średnio gorącym oleju z obydwu na złoty kolor. Po usmażeniu wyporcjować, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać jako samodzielne danie obiadowe z sosem i surówką.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy