Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotlety z soczewicy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
5
Czas gotowania:
10 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 250 g soczewicy czerwonej
  • 100 g  kaszy jaglanej
  • 160 g cebuli (2 szt. nieduże)
  • 100 g marchwi
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • bułka tatra do panierowania (ok. 100 g)
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast tradycyjnej pszennej bułki tartej można użyć bułkę tartą bezglutenową.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: kaszę jaglaną wsypać do sitka, wypłukać ją pod zimną, bieżącą wodą, przełożyć do koszyczka. Marchew obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć do koszyczka z kaszą. Cebulę i czosnek obrać, cebule przekroić na mniejsze części.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 2,5 litra wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Zagotować wodę – funkcja gotowanie. Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z kaszą i marchewką, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć i odstawić koszyczek. Wylać wodę z dzbanka.

Krok 4 – Do dzbanka włożyć mieszadło, wlać 300 ml wody, wsypać soczewicę. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć soczewicę do innego naczynia, przestudzić. Dzbanek umyć i osuszyć.

Krok 6 – Do dzbanka  włożyć nóż. Włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 5.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę i czosnek ze ścian naczynia. Wlać 4 łyżki oleju, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę – temperatura 120˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę. Do cebuli dodać przestudzoną, ugotowaną kaszę jaglaną, marchew i soczewicę. Wsypać sól, pieprz i paprykę, dodać koncentrat pomidorowy i jajka. Zamknąć pokrywę zamkniętą zaślepką, zmiksować masę – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować ponownie – Czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia. Z masy formować  okrągłe, nieduże,  lekko spłaszczone  kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej, smażyć na patelni na średnio gorącym oleju z obydwu na złoty kolor. Po usmażeniu wyporcjować, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać jako samodzielne danie obiadowe z sosem i surówką.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek