Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotlety z mięsa, cukinii i kaszy jaglanej

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
3-4
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
  • koszyczek
Składniki:
  • 300 g mięsa drobiowego, mielonego
  • 200 g młodej, małej cukinii
  • 100 g suchej  kaszy jaglanej (200 g ugotowanej)
  • 1 jajko
  • 50 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 szklanki bułki tartej do panierowania kotletów
  • olej do smażenia
  • 1, 2 l wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 -Kaszę jaglaną wsypać do koszyczka, przelać wrzątkiem z czajnika.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,2 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zagotować wodę – temperatura 100oC, czas 9 minut.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować kaszę – temperatura 100oC, czas 12 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę,  za pomocą miarki wyjąć koszyczek z kaszą, ostudzić kaszę. Wodę wylać, dzbanek opłukać i osuszyć.

Krok 5 – Do dzbanka nr 1 włożyć nóż oraz 0,5 pęczka natki pietruszki. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać natkę – czas 5 sekund, prędkość 10. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać natkę ze ścian naczynia. Dzbanek zdjąć, odstawić.

Krok 6 – Obrać 50 g cebuli, przekroić na pół.

Krok 7 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, włożyć przekrojoną na pół cebulę, zamknąć pokrywę naczynia miksującego. Posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę naczynia z cebulą, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek dzbanka, założyć mieszadło, wlać 2 łyżki oleju. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Temperatura 85oC, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć naczynie nr 2 z podduszoną cebulą, zgarnąć łopatką ze ścian naczynia.

Krok 10 – Wyjąć nóż, założyć trzpień do tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy. Cukinię umyć, większe przekroić wzdłuż na pół. Jeśli cukinia jest większa, wyciąć gniazdo nasienne. Po przygotowaniu cukinii powinno być 200 g.

Krok 11 – Zetrzeć cukinię – czas 12 sekund, prędkość 5.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Pozostałe, większe kawałki cukinii pokroić nożem. Za pomocą łopatki odsunąć cukinię, założyć mieszadło. Dodać 300 g mięsa mielonego drobiowego,  200 g ugotowanej kaszy jaglanej, wbić 1 jajko. Dodać posiekaną natkę pietruszki z naczynia 1, 1 pełną łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć masę do miski. Dłońmi uformować 8-10 jednakowych, owalnych kotlecików. Kotleciki obtoczyć w bułce tartej, smażyć na średnio gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Krok 14 – Zamiast smażenia można kotleciki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i upiec w piekarniku – Temperatura 180˚C, czas 30 minut.

Krok 15 – Podawać jako danie obiadowe polane sosem, z surówką.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek