Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotlety z mięsa, cukinii i kaszy jaglanej

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
3-4
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
  • koszyczek
Składniki:
  • 300 g mięsa drobiowego, mielonego
  • 200 g młodej, małej cukinii
  • 100 g suchej  kaszy jaglanej (200 g ugotowanej)
  • 1 jajko
  • 50 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 szklanki bułki tartej do panierowania kotletów
  • olej do smażenia
  • 1, 2 l wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 -Kaszę jaglaną wsypać do koszyczka, przelać wrzątkiem z czajnika.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,2 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zagotować wodę – temperatura 100oC, czas 9 minut.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować kaszę – temperatura 100oC, czas 12 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę,  za pomocą miarki wyjąć koszyczek z kaszą, ostudzić kaszę. Wodę wylać, dzbanek opłukać i osuszyć.

Krok 5 – Do dzbanka nr 1 włożyć nóż oraz 0,5 pęczka natki pietruszki. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać natkę – czas 5 sekund, prędkość 10. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać natkę ze ścian naczynia. Dzbanek zdjąć, odstawić.

Krok 6 – Obrać 50 g cebuli, przekroić na pół.

Krok 7 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, włożyć przekrojoną na pół cebulę, zamknąć pokrywę naczynia miksującego. Posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę naczynia z cebulą, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek dzbanka, założyć mieszadło, wlać 2 łyżki oleju. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Temperatura 85oC, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć naczynie nr 2 z podduszoną cebulą, zgarnąć łopatką ze ścian naczynia.

Krok 10 – Wyjąć nóż, założyć trzpień do tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy. Cukinię umyć, większe przekroić wzdłuż na pół. Jeśli cukinia jest większa, wyciąć gniazdo nasienne. Po przygotowaniu cukinii powinno być 200 g.

Krok 11 – Zetrzeć cukinię – czas 12 sekund, prędkość 5.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Pozostałe, większe kawałki cukinii pokroić nożem. Za pomocą łopatki odsunąć cukinię, założyć mieszadło. Dodać 300 g mięsa mielonego drobiowego,  200 g ugotowanej kaszy jaglanej, wbić 1 jajko. Dodać posiekaną natkę pietruszki z naczynia 1, 1 pełną łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć masę do miski. Dłońmi uformować 8-10 jednakowych, owalnych kotlecików. Kotleciki obtoczyć w bułce tartej, smażyć na średnio gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Krok 14 – Zamiast smażenia można kotleciki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i upiec w piekarniku – Temperatura 180˚C, czas 30 minut.

Krok 15 – Podawać jako danie obiadowe polane sosem, z surówką.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy