Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotlety z kalafiora ze słonecznikiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 400 g różyczek kalafiora
  • 220 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • 70 ml oleju słonecznikowego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego włożyć nóż. Wsypać słonecznik i włożyć czosnek. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć trzpień i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy. Zetrzeć cebulę i kalafiora – czas 40 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć zawartość dzbanka do innego naczynia.

Krok 4 – W dzbanku umieścić mieszadło. Włożyć posiekanego kalafiora ze słonecznikiem, dodać posiekany koperek, wybite jajka, olej, kaszę jaglaną, mąkę ziemniaczaną, miód, olej oraz sól, pieprz i majeranek. Zamknąć pokrywę tarczy, zamknąć zaślepkę, wymieszać masę – czas 1 minuta, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia. Z masy formować  okrągłe, nieduże, lekko spłaszczone  kotlety. Kotlety smażyć z obydwu stron na średnio rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Podawać jako samodzielne danie obiadowe z sosem i surówką.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy