Przygotowanie:
Krok 1 – Do naczynia miksującego włożyć nóż. Wsypać słonecznik i włożyć czosnek. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 10.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć trzpień i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy. Zetrzeć cebulę i kalafiora – czas 40 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć zawartość dzbanka do innego naczynia.
Krok 4 – W dzbanku umieścić mieszadło. Włożyć posiekanego kalafiora ze słonecznikiem, dodać posiekany koperek, wybite jajka, olej, kaszę jaglaną, mąkę ziemniaczaną, miód, olej oraz sól, pieprz i majeranek. Zamknąć pokrywę tarczy, zamknąć zaślepkę, wymieszać masę – czas 1 minuta, prędkość 4.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia. Z masy formować okrągłe, nieduże, lekko spłaszczone kotlety. Kotlety smażyć z obydwu stron na średnio rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Podawać jako samodzielne danie obiadowe z sosem i surówką.