Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotleciki łososiowo – jaglane z jarmużem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 330 g filetów z łososia
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 100 g pora – biała część
  • garść liści jarmużu (30-40 g)
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu do smaku
  • olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 330 g fileta z łososia umyć, za pomocą ostrego noża zdjąć z niego skórę, pokroić na kawałki ok. 2 cm.

100 g białej części pora pokroić na kawałki ok. 2 cm. 60 g kaszy jaglanej umieścić w koszyczku, przepłukać zimną wodą, ok. 40 g jarmużu wypłukać, ułożyć w pojemniku do gotowania na parze.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, włożyć koszyczek z kaszą, zamknąć pokrywę dzbanka. Gotować kaszę – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, umieścić na nim zamknięty pojemnik do gotowania na parze z jarmużem. Gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Zdjąć pojemnik do gotowania na parze, za pomocą miarki wyjąć koszyczek, wyłożyć kaszę i jarmuż do innego naczynia. Wylać wodę z naczynia miksującego, naczynie umyć i osuszyć.

Krok 5 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć por, zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć por ze ścian naczynia. Wlać 2 łyżki oliwy,  zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką. Poddusić  por – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do pora dodać kaszę, jarmuż i liście bazylii oraz sól i pieprz. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zmiksować – czas 35 sekund, prędkość 4.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do masy dodać pokrojonego łososia. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, spróbować masę, ewentualnie doprawić. Za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Podzielić masę na 8 części, dłońmi formować owalne kotleciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnio gorącym oleju. Podawać z warzywami i dowolnym sosem, np. jogurtowo – czosnkowym.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Udostępnij:
1 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy