Krok 1 – Przygotować produkty: 330 g fileta z łososia umyć, za pomocą ostrego noża zdjąć z niego skórę, pokroić na kawałki ok. 2 cm.
100 g białej części pora pokroić na kawałki ok. 2 cm. 60 g kaszy jaglanej umieścić w koszyczku, przepłukać zimną wodą, ok. 40 g jarmużu wypłukać, ułożyć w pojemniku do gotowania na parze.
Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, włożyć koszyczek z kaszą, zamknąć pokrywę dzbanka. Gotować kaszę – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, umieścić na nim zamknięty pojemnik do gotowania na parze z jarmużem. Gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 4 – Zdjąć pojemnik do gotowania na parze, za pomocą miarki wyjąć koszyczek, wyłożyć kaszę i jarmuż do innego naczynia. Wylać wodę z naczynia miksującego, naczynie umyć i osuszyć.
Krok 5 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć por, zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć por ze ścian naczynia. Wlać 2 łyżki oliwy, zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką. Poddusić por – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do pora dodać kaszę, jarmuż i liście bazylii oraz sól i pieprz. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zmiksować – czas 35 sekund, prędkość 4.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do masy dodać pokrojonego łososia. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 4.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, spróbować masę, ewentualnie doprawić. Za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Podzielić masę na 8 części, dłońmi formować owalne kotleciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnio gorącym oleju. Podawać z warzywami i dowolnym sosem, np. jogurtowo – czosnkowym.