Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotleciki drobiowo-ryżowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min + studzenie ryżu
Liczba porcji:
4-5
Czas smażenia:
40 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 350 g filetów z kurczaka (pierś)
  • 100 g ryżu
  • 80 g cebuli
  • 80 g marchwi
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 20 g oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soli do gotowania ryżu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Bułka tarta do obtaczania
  • Olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 350 mięsa z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ok 1-2cm. 1 duży ząbek czosnku, 80 g cebuli, obrać, cebulę przekroić na 4 mniejsze części. 80 g marchwi obrać, pokroić w nieduże kawałki.
  2. 100 g ryżu wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą. Do dzbanka wlać 1,2 litra wody, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 min).
  3. Otworzyć pokrywę, wsypać 1 płaską łyżkę soli, włożyć koszyczek z ryżem. Zamknąć pokrywę, gotować ryż – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem, ryż ostudzić. Wodę wylać, dzbanek opłukać.
  5. W dzbanku umieścić nóż. Włożyć 1 ząbek czosnku, 80 g cebuli, 80 g pokrojonej na nieduże kawałki marchwi. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 7.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki zebrać warzywa ze ścianek naczynia, wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać partiami – ugotowany ryż i pokrojone na kawałki 400 g mięsa kurczaka. Dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę majeranku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Zamknąć pokrywę, posiekać masę – czas 15 sekund, prędkość 8.
  8. Otworzyć pokrywę, łopatką przemieszać masę, zamknąć pokrywę, posiekać ponownie – czas 15 sekund, prędkość 8.
  9. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Dłońmi zwilżonymi wodą formować owalne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
  10. Podawać jako danie obiadowe z sosami i surówkami.
Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy