Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotleciki drobiowo-ryżowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min + studzenie ryżu
Liczba porcji:
4-5
Czas smażenia:
40 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 350 g filetów z kurczaka (pierś)
  • 100 g ryżu
  • 80 g cebuli
  • 80 g marchwi
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 20 g oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soli do gotowania ryżu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Bułka tarta do obtaczania
  • Olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 350 g mięsa z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ok 1-2cm. 1 duży ząbek czosnku, 80 g cebuli, obrać, cebulę przekroić na 4 mniejsze części. 80 g marchwi obrać, pokroić w nieduże kawałki.
  2. 100 g ryżu wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą. Do dzbanka wlać 1,2 litra wody, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 min).
  3. Otworzyć pokrywę, wsypać 1 płaską łyżkę soli, włożyć koszyczek z ryżem. Zamknąć pokrywę, gotować ryż – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem, ryż ostudzić. Wodę wylać, dzbanek opłukać.
  5. W dzbanku umieścić nóż. Włożyć 1 ząbek czosnku, 80 g cebuli, 80 g pokrojonej na nieduże kawałki marchwi. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 7.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki zebrać warzywa ze ścianek naczynia, wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać partiami – ugotowany ryż i pokrojone na kawałki 400 g mięsa kurczaka. Dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę majeranku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Zamknąć pokrywę, posiekać masę – czas 15 sekund, prędkość 8.
  8. Otworzyć pokrywę, łopatką przemieszać masę, zamknąć pokrywę, posiekać ponownie – czas 15 sekund, prędkość 8.
  9. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Dłońmi zwilżonymi wodą formować owalne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
  10. Podawać jako danie obiadowe z sosami i surówkami.
Udostępnij:
4.3 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką