Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotleciki drobiowo-ryżowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min + studzenie ryżu
Liczba porcji:
4-5
Czas smażenia:
40 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 350 g filetów z kurczaka (pierś)
  • 100 g ryżu
  • 80 g cebuli
  • 80 g marchwi
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 20 g oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soli do gotowania ryżu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Bułka tarta do obtaczania
  • Olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 350 g mięsa z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ok 1-2cm. 1 duży ząbek czosnku, 80 g cebuli, obrać, cebulę przekroić na 4 mniejsze części. 80 g marchwi obrać, pokroić w nieduże kawałki.
  2. 100 g ryżu wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą. Do dzbanka wlać 1,2 litra wody, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 min).
  3. Otworzyć pokrywę, wsypać 1 płaską łyżkę soli, włożyć koszyczek z ryżem. Zamknąć pokrywę, gotować ryż – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem, ryż ostudzić. Wodę wylać, dzbanek opłukać.
  5. W dzbanku umieścić nóż. Włożyć 1 ząbek czosnku, 80 g cebuli, 80 g pokrojonej na nieduże kawałki marchwi. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 7.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki zebrać warzywa ze ścianek naczynia, wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać partiami – ugotowany ryż i pokrojone na kawałki 400 g mięsa kurczaka. Dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę majeranku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Zamknąć pokrywę, posiekać masę – czas 15 sekund, prędkość 8.
  8. Otworzyć pokrywę, łopatką przemieszać masę, zamknąć pokrywę, posiekać ponownie – czas 15 sekund, prędkość 8.
  9. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Dłońmi zwilżonymi wodą formować owalne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
  10. Podawać jako danie obiadowe z sosami i surówkami.
Udostępnij:
4.4 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek