Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kasza jaglana z bakaliami i musem z mango

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
8 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 100 g suchej  kaszy jaglanej (200 g ugotowanej)
  • 1,2 l wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 250 g mleka migdałowego ( lub innego roślinnego)
  • 30 g żurawiny kandyzowanej
  • 30 g płatków migdałowych
  • 20 g posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g pestek słonecznika
  • 20 g pestek dyni
  • 1 dojrzałe mango
  • sok z 0,5 cytryny

Dodatkowo: świeże maliny, borówki poziomki do podania.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Kaszę jaglaną wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą.

Krok 2 – Do dzbanka nr 1 wlać 1,2 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zagotować wodę – temperatura 100oC, czas 9 minut.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować kaszę – temperatura 100oC, czas 8 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę,  za pomocą miarki wyjąć koszyczek z kaszą. Wodę wylać, dzbanek opłukać i osuszyć.

Krok 5 – Do dzbanka nr 2 włożyć mieszadło. Wlać 250 g mleka migdałowego, włożyć ugotowaną kaszę. Dodać 30 g żurawiny kandyzowanej, 30 g płatków migdałowych, 20 g posiekanych orzechów włoskich, 20 g pestek słonecznika, 20 g pestek dyni. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 90˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, dzbanek z kaszą odstawić.

Krok 7 – Do dzbanka nr 1 włożyć nóż. Mango przekroić, wyjąc pestkę, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Mango włożyć do naczynia miksującego, dodać sok z połowy cytryny. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 8 – Kaszę z bakaliami wyporcjować na talerze, podawać z musem z mango, borówkami, malinami i/lub innymi owocami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy