Krok 1 – Kaszę jaglaną wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą.
Krok 2 – Do dzbanka nr 1 wlać 1,2 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zagotować wodę – temperatura 100oC, czas 9 minut.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować kaszę – temperatura 100oC, czas 8 minut.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z kaszą. Wodę wylać, dzbanek opłukać i osuszyć.
Krok 5 – Do dzbanka nr 2 włożyć mieszadło. Wlać 250 g mleka migdałowego, włożyć ugotowaną kaszę. Dodać 30 g żurawiny kandyzowanej, 30 g płatków migdałowych, 20 g posiekanych orzechów włoskich, 20 g pestek słonecznika, 20 g pestek dyni. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 90˚C, czas 8 minut, prędkość 1.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, dzbanek z kaszą odstawić.
Krok 7 – Do dzbanka nr 1 włożyć nóż. Mango przekroić, wyjąc pestkę, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Mango włożyć do naczynia miksującego, dodać sok z połowy cytryny. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 8 – Kaszę z bakaliami wyporcjować na talerze, podawać z musem z mango, borówkami, malinami i/lub innymi owocami.