Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Indyk w pomidorowym sosie curry

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 400 g mięsa z piersi indyka
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chilli
  • kawałek świeżego imbiru ok 1,5 cm
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka łagodnej pasty curry 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 20 g oleju
  • Świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 400 g mięsa z piersi indyka umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 1,5 cm. 100 g cebuli i 3 ząbki czosnku obrać, kawałek papryczki chilli oczyścić z nasion, świeży imbir obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W dzbanku umieścić nóż, włożyć 3 obrane ząbki czosnku, kawałek papryczki chilli oraz kawałek imbiru pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.
  3. Otworzyć pokrywę, włożyć 100 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.
  4. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 20 g oleju do smażenia, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 400 g pomidorów krojonych z puszki oraz 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżkę łagodnej pasty curry, 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
  6. Po tym czasie zmiksować sos – czas 10 sekund, prędkość 8.
  7. Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać sos ze ścian naczynia. Do sosu włożyć 400 g pokrojonego na kawałki mięsa z piersi indyka. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą mieloną, curry. Podawać z ryżem lub z dodatkiem pieczywa, posypane posiekanymi listkami świeżej kolendry lub natką pietruszki.
Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Bardzo dobre miesko i sos. Super. Mam jednak kilka uwag dotyczących bledow w kolejnych krokach w robocie. Jesli nie używamy swiezego imbiru i pasty curry- imbir i curry zostaje pominiety w pozniejszym kroku nr 5. Nie ma informacji o zmianie na noz w momencie blendowania a nastepnie spowrotem na mieszadlo na potrzeby gotowania sosu juz z miesem. Czas smazenia cebuli za dlugi- wystarcza 3 minutki, po tym czasie dno garnka przypala sie. Tak czy inavzej goraco polecam! 🙂

Ala

Dałam całą małą pikantną papryczkę i danie wyszło pikantne. Mąż był zachwycony.

AgnieszkaNR

Danie super odniedawna ma termorobota tak że pierwsze takie danie robione przezemnie.
Ja skorzystałam z sosu nie dając mięsa z indyka zrobiłam klopsy mielone polecam przepis następnym razem zrobię z mięsem

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką