Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Indyk w pomidorowym sosie curry

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 400 g mięsa z piersi indyka
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chilli
  • kawałek świeżego imbiru ok 1,5 cm
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka łagodnej pasty curry 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 20 g oleju
  • Świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 400 g mięsa z piersi indyka umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 1,5 cm. 100 g cebuli i 3 ząbki czosnku obrać, kawałek papryczki chilli oczyścić z nasion, świeży imbir obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W dzbanku umieścić nóż, włożyć 3 obrane ząbki czosnku, kawałek papryczki chilli oraz kawałek imbiru pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.
  3. Otworzyć pokrywę, włożyć 100 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.
  4. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 20 g oleju do smażenia, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 400 g pomidorów krojonych z puszki oraz 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżkę łagodnej pasty curry, 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
  6. Po tym czasie zmiksować sos – czas 10 sekund, prędkość 8.
  7. Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać sos ze ścian naczynia. Do sosu włożyć 400 g pokrojonego na kawałki mięsa z piersi indyka. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą mieloną, curry. Podawać z ryżem lub z dodatkiem pieczywa, posypane posiekanymi listkami świeżej kolendry lub natką pietruszki.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy