Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować produkty: puszki z ciecierzycą otworzyć, osączyć z zalewy, pozostawić ok. 150 ml zalewy. Czosnek obrać.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać posiekany czosnek ze ścianek naczynia. Dodać ciecierzycę, pastę tahini, oliwę, sok z cytryny, kumin, sól i pieprz. Wlać 100ml zostawionej wcześniej zalewy z ciecierzycy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 8.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać hummus ze ścianek naczynia. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodać więcej zalewy z ciecierzycy lub kilka łyżek ciepłej wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 1 minuta, prędkość 10.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać hummus ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę, ponownie zmiksować – czas 1 minuta, prędkość 10.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć hummus do innego naczynia.