Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gulasz z udek kurczaka z ziemniakami w sosie musztardowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
1 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 500 g mięsa z udek kurczaka bez kości
  • 550 g ziemniaków (po obraniu 400 g)
  • 80 g cebuli
  • 150 g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki mąki pszennej (30g)
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 400 g bulionu warzywnego (lub wody)
  • 50 g śmietanki 30%
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wolnowar MWO-01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 500 g mięsa z udek kurczaka umyć, osuszyć , pokroić w kawałki ok 2 cm. Ząbek czosnku obrać, 80 g cebulę obrać i przekroić na 4 części. Marchew obrać, pokroić na kawałki ok. 1,5-2cm.

Krok 2- 550 g ziemniaków obrać (po obraniu 400 g), pokroić w kostkę ok. 3cm.

Krok 3 – W dzbanku umieścić nóż. Włożyć pokrojoną cebulę, 1 ząbek czosnku, włożyć ok 130 g obranej i pokrojonej marchwi, dodać 1 łyżeczkę papryki mielonej wędzonej, dodać 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę papryki mielonej wędzonej i 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Zamknąć pokrywę dzbanka, z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. za pomocą łopatki zgarnąć warzywa ze ścian naczynia, odsunąć je na bok, włożyć mieszadło. Wlać 2 łyżki oleju (ok. 30 g) zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do warzyw dodać 400 g pokrojonych w kostkę ziemniaków, wlać 400 g bulionu z warzyw (lub wody), włożyć 500 g pokrojonego na kawałki mięsa z udek kurczaka. Wsypać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Do małej miseczki włożyć 30 g miękkiego masła, wsypać 30 g mąki pszennej. Starannie wymieszać, np. widelcem, aż powstanie gładka masa (podprawa zacierana).

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do gulaszu wlać 50 g śmietanki 30% i włożyć podprawę zacieraną. Gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 8 – Gulasz podawać gorący jako samodzielne danie.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

W „Przygotowaniu” zabrakło dwóch składników – 1 łyżki musztardy ( wykaz składników: 2 łyżki musztardy) oraz 1 łyżeczki papryki mielonej wędzonej. Przed chwilą właśnie skończyłam gotować w Sam Cook’u gulasz z kurczaka i ziemniaków w sosie musztardowym i zostały mi w/w dwa produkty.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz 🙂 Przepis zmodyfikowany.

Magda

W składnikach jest napisane żeby dodać śmietankę 50% a w przygotowaniach jest 30%. 50% nie znalazłam, domyślam się, że ma być 30%

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i słuszną uwagę. Poprawimy 🙂

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy