Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gulasz z udek kurczaka z ziemniakami w sosie musztardowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
1 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 500 g mięsa z udek kurczaka bez kości
  • 550 g ziemniaków (po obraniu 400 g)
  • 80 g cebuli
  • 150 g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki mąki pszennej (30g)
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 400 g bulionu warzywnego (lub wody)
  • 50 g śmietanki 50%
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wolnowar MWO-01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 500 g mięsa z udek kurczaka umyć, osuszyć , pokroić w kawałki ok 2cm. Ząbek czosnku obrać, 80 g cebulę obrać i przekroić na 4 części. Marchew obrać, pokroić na kawałki ok. 1,5-2cm.

Krok 2- 550 g ziemniaków obrać (po obraniu 400 g), pokroić w kostkę ok. 3cm.

Krok 3 – W dzbanku umieścić nóż. Włożyć pokrojoną cebulę, 1 ząbek czosnku, włożyć ok 130 g obranej i pokrojonej marchwi, dodać 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę papryki mielonej wędzonej i 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Zamknąć pokrywę dzbanka, z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. za pomocą łopatki zgarnąć warzywa ze ścian naczynia, odsunąć je na bok, włożyć mieszadło. Wlać 2 łyżki oleju (ok. 30 g) zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do warzyw dodać 400 g pokrojonych w kostkę ziemniaków, wlać 400 g bulionu z warzyw (lub wody), włożyć 500 g pokrojonego na kawałki mięsa z udek kurczaka. Wsypać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Do małej miseczki włożyć 30 g miękkiego masła, wsypać 30 g mąki pszennej. Starannie wymieszać, np. widelcem, aż powstanie gładka masa (podprawa zacierana).

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do gulaszu wlać 50 g śmietanki 30% i włożyć podprawę zacieraną. Gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 8 – Gulasz podawać gorący jako samodzielne danie.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

W „Przygotowaniu” zabrakło dwóch składników – 1 łyżki musztardy ( wykaz składników: 2 łyżki musztardy) oraz 1 łyżeczki papryki mielonej wędzonej. Przed chwilą właśnie skończyłam gotować w Sam Cook’u gulasz z kurczaka i ziemniaków w sosie musztardowym i zostały mi w/w dwa produkty.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz 🙂 Przepis zmodyfikowany.

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy