Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gulasz z udek kurczaka z ziemniakami w sosie musztardowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
1 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 500 g mięsa z udek kurczaka bez kości
  • 550 g ziemniaków (po obraniu 400 g)
  • 80 g cebuli
  • 150 g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki mąki pszennej (30g)
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 400 g bulionu warzywnego (lub wody)
  • 50 g śmietanki 30%
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wolnowar MWO-01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 500 g mięsa z udek kurczaka umyć, osuszyć , pokroić w kawałki ok 2 cm. Ząbek czosnku obrać, 80 g cebulę obrać i przekroić na 4 części. Marchew obrać, pokroić na kawałki ok. 1,5-2cm.

Krok 2- 550 g ziemniaków obrać (po obraniu 400 g), pokroić w kostkę ok. 3cm.

Krok 3 – W dzbanku umieścić nóż. Włożyć pokrojoną cebulę, 1 ząbek czosnku, włożyć ok 130 g obranej i pokrojonej marchwi, dodać 1 łyżeczkę papryki mielonej wędzonej, dodać 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę papryki mielonej wędzonej i 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Zamknąć pokrywę dzbanka, z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. za pomocą łopatki zgarnąć warzywa ze ścian naczynia, odsunąć je na bok, włożyć mieszadło. Wlać 2 łyżki oleju (ok. 30 g) zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do warzyw dodać 400 g pokrojonych w kostkę ziemniaków, wlać 400 g bulionu z warzyw (lub wody), włożyć 500 g pokrojonego na kawałki mięsa z udek kurczaka. Wsypać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Do małej miseczki włożyć 30 g miękkiego masła, wsypać 30 g mąki pszennej. Starannie wymieszać, np. widelcem, aż powstanie gładka masa (podprawa zacierana).

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do gulaszu wlać 50 g śmietanki 30% i włożyć podprawę zacieraną. Gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 8 – Gulasz podawać gorący jako samodzielne danie.

Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

W „Przygotowaniu” zabrakło dwóch składników – 1 łyżki musztardy ( wykaz składników: 2 łyżki musztardy) oraz 1 łyżeczki papryki mielonej wędzonej. Przed chwilą właśnie skończyłam gotować w Sam Cook’u gulasz z kurczaka i ziemniaków w sosie musztardowym i zostały mi w/w dwa produkty.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz 🙂 Przepis zmodyfikowany.

Magda

W składnikach jest napisane żeby dodać śmietankę 50% a w przygotowaniach jest 30%. 50% nie znalazłam, domyślam się, że ma być 30%

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i słuszną uwagę. Poprawimy 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek