Krok 1 – Przygotować produkty: 500 g mięsa z udek kurczaka umyć, osuszyć , pokroić w kawałki ok 2 cm. Ząbek czosnku obrać, 80 g cebulę obrać i przekroić na 4 części. Marchew obrać, pokroić na kawałki ok. 1,5-2cm.
Krok 2- 550 g ziemniaków obrać (po obraniu 400 g), pokroić w kostkę ok. 3cm.
Krok 3 – W dzbanku umieścić nóż. Włożyć pokrojoną cebulę, 1 ząbek czosnku, włożyć ok 130 g obranej i pokrojonej marchwi, dodać 1 łyżeczkę papryki mielonej wędzonej, dodać 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę papryki mielonej wędzonej i 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Zamknąć pokrywę dzbanka, z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. za pomocą łopatki zgarnąć warzywa ze ścian naczynia, odsunąć je na bok, włożyć mieszadło. Wlać 2 łyżki oleju (ok. 30 g) zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do warzyw dodać 400 g pokrojonych w kostkę ziemniaków, wlać 400 g bulionu z warzyw (lub wody), włożyć 500 g pokrojonego na kawałki mięsa z udek kurczaka. Wsypać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
Krok 6 – Do małej miseczki włożyć 30 g miękkiego masła, wsypać 30 g mąki pszennej. Starannie wymieszać, np. widelcem, aż powstanie gładka masa (podprawa zacierana).
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do gulaszu wlać 50 g śmietanki 30% i włożyć podprawę zacieraną. Gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.
Krok 8 – Gulasz podawać gorący jako samodzielne danie.
W „Przygotowaniu” zabrakło dwóch składników – 1 łyżki musztardy ( wykaz składników: 2 łyżki musztardy) oraz 1 łyżeczki papryki mielonej wędzonej. Przed chwilą właśnie skończyłam gotować w Sam Cook’u gulasz z kurczaka i ziemniaków w sosie musztardowym i zostały mi w/w dwa produkty.
Dziękujemy za komentarz 🙂 Przepis zmodyfikowany.
W składnikach jest napisane żeby dodać śmietankę 50% a w przygotowaniach jest 30%. 50% nie znalazłam, domyślam się, że ma być 30%
Dziękujemy za komentarz i słuszną uwagę. Poprawimy 🙂