Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gulasz warzywny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
25 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 250 g batatów
  • 150 g dyni bez nasion
  • 150 g brukselki
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 120 g marchwi
  • 100 g świeżej papryki czerwonej
  • 100 g świeżej papryki żółtej
  • 100 g selera naciowego (2-3 łodygi)
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 50ml śmietanki 12%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Mielona chilli do smaku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 30 ml wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: bataty obrać, pokroić w kostkę ok. 1,5cm, włożyć je do koszyczka do gotowania. Cebulę i czosnek obrać. Paprykę świeżą oczyścić z nasion, pokroić w kawałki ok. 2x2cm. Seler naciowy obrać z włókien, pokroić na kawałki ok. 0,5cm. Brukselkę umyć, większe przekroić na pół. Dynię obrać, pokroić w kostkę ok 1,5×1,5cm. Marchew obrać, pokroić w plastry ok. 0,5cm grubości.

Krok 2 – Do pojemnika do gotowania na parze włożyć marchew, kalafiora i brukselkę, na tacce ułożyć pokrojoną dynię.

Krok 3 – Do naczynia miksującego wlać 1,5 litra wody, włożyć koszyczek z batatami, zamknąć pojemnikiem i tacką do gotowania na parze z warzywami, przykryć pokrywą. Gotować – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Zdjąć pojemnik z warzywami, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z batatami. Wylać wodę z dzbanka, umyć go i osuszyć.

Krok 5 – Do naczynia miksującego włożyć nóż, cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Usunąć nóż, włożyć mieszadło. Do naczynia włożyć bataty, marchew, kalafiora, brukselkę, paprykę, selera naciowego i dynię. Dodać 1 łyżeczkę soli,  0,5 łyżeczki pieprzu , 1 łyżeczkę wędzonej papryki mielonej i 2 łyżeczki majeranku. Wlać pomidory z puszki, dolać tyle wody, żeby tylko przykryć warzywa. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 12 minut, prędkość 1.

Krok 7 – W miseczce wymieszać  50ml śmietanki, 30ml wody, 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego 1 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać tak, aby nie było grudek ( najlepiej rózgą kuchenną).

Krok 8 – W miseczce wymieszać śmietankę, koncentrat pomidorowy, mąkę i 30ml wody.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do gulaszu dodać rozmieszaną mąkę z koncentratem i śmietanką. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę. Gulasz przełożyć na talerze lub do miseczek. Podawać z chrupiącym pieczywem.  

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek